Bănci și Asigurări

Actionarii Bancpost vor alege doi noi administratori

Actionarii Bancpost vor alege doi noi administratori
06.04.2009, 17:55 35

Niciuna dintre cele patru Societati de Investitii Financiare (SIF-uri), care detineau cumulat peste 20% din capitalul Bancpost, nu au participat la majorarea de capital de aproape 55 mil. euro a bancii, asumandu-si astfel diluarea participatiilor si reducerea drepturilor de a lua parte la administrarea bancii.

Reprezentantii SIF-urilor au argumentat refuzul de a participa la majorarea de capital prin faptul ca au nevoie de lichiditati si pentru alte companii din portofoliu, ca Bancpost nu este listata la Bursa si ca nu au primit niciodata dividende de la banca.
Anterior majorarii de capital din luna martie, grupul elen EFG Eurobank detinea 77,56% din actiunile Bancpost, printre actionari numarandu-se patru SIF-uri: SIF Banat-Crisna (5,15%), Moldova (5,13%), Transilvania (5,15%) si Oltenia (5,15%). In urma majorarii capitalului, cele patru societati financiare ar fi trebuit sa plateasca in total 81,4 mil. lei, pentru a-si mentine participatiile. Bancpost si-a majorat capitalul social de la 448, 5 mil. lei la 662,2 mil. lei, in doua etape de subscriere, participatia actionarului majoritar EFG Eurobank urcand la 84,7%. Neparticiparea la majorare a dus la reducerea participatiilor SIF-urilor la cate aproximativ 3,5%.
"Niciuna dintre SIF-uri nu a participat la majorarea de capital a Bancpost. Este adevarat ca participatiile s-au diluat astfel cu aproximativ 1%. Insa, chiar si daca am fi detinut mai mult, nu ne-am fi putut valorifica actiunile", a spus Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Participatiile pe care SIF-urile le detin la banci sunt printre cele mai importante surse de profit pentru acestea, din perspectiva incasarii de dividende. De exemplu, cele cinci SIF-uri vor incasa dividende in valoare de aproximativ 70 mil. euro de pe urma participatiilor detinute la BCR si BRD.
Actionarii Bancpost vor fi convocati peste doua saptamani in cadrul unei Adunari Generale Ordinare pentru a aproba rezultatele exercitiului financiar 2008, si in cadrul unei Adunari Generale Extrordinare pentru completarea cu inca doi noi membri in Consiliul de Administratie in prezent compus din sapte membri. Tot atunci, actionarii vor decide realegerea lui Mihai Bogza in functia de presedinte. Cei doi noi membri care vor completa CA al Bancpost sunt de origine greaca. Mihai Bogza cumuleaza in prezent pozitiile de presedinte si de director general al Bancpost, dupa ce a preluat la sfarsitul anului trecut si conducerea executiva a bancii, dupa plecarea Manuelei Plapcianu.
Bancpost a incheiat anul trecut cu un profit net de 27,3 mil. euro, in scadere cu 6% fata de 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO