Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac Asigurari: 2,5 mil. euro pentru a trece la o infrastructura IT bazata pe web

Allianz-Tiriac Asigurari: 2,5 mil. euro pentru a trece la o infrastructura IT bazata pe web

Marius Balica, CIO Allianz-Tiriac Asigurari: Anterior, compania avea 120 de baze de date, situate in 85 de locatii diferite din tara, iar o buna parte din schimbul de informatii despre clienti, intre filialele noastre, se facea prin fax si telefon.

19.10.2006, 19:40 141

Allianz-Tiriac Asigurari, cea mai mare companie de profil de pe piata locala, a investit in ultimii trei ani aproximativ 2,5 mil. euro pentru a crea o infrastructura IT bazata pe Internet, cu scopul de a centraliza bazele de date despre clienti si accesul angajatilor la informatii, a declarat pentru ZF Marius Balica, CIO Allianz-Tiriac Asigurari. Infrastructura IT s-a bazat pe o solutie Microsoft .Net, iar softul de baze de date a fost furnizat de compania Oracle.
Decizia de schimbare a infrastructurii IT a fost luata ca urmare a problemelor intampinate de angajatii companiei in ce priveste accesul la informatiile despre clienti. "Compania avea 120 de baze de date, situate in 85 de locatii diferite din Romania, iar o buna parte din schimbul de informatii despre clienti, intre filialele noastre, se facea prin fax, telefon sau solutii mobile de transfer de date, prin tehnologia GPRS", a spus Balica. "Acum trei ani am vazut ca numai putem sa continuam cu solutiile utilizate atunci si ne-am decis sa rescriem toate aplicatiile pe baza solutiilor Microsoft, sa folosim baze de date Oracle si sa facem totul centralizat. Ne-am dorit foarte tare sa schimbam ceva si am realizat ca web-ul, in viitor, va avea o influenta foarte mare", a adaugat el.
Din cei aproape 2,5 mil. euro investiti de Allianz-Tiriac Asigurari in acest proiect IT, circa 700.000 de euro au reprezentat salariile programatorilor care au rescris cele 15 aplicatii ale companiei pe o perioada de trei ani. Investitia include si costurile destinate programelor de training al angajatilor companiei, achizitia de licente pentru aplicatiile utilizate si de echipamente.
Balica afirma ca dupa implementarea proiectului au crescut operativitatea si viteza cu care sunt rezolvate cererile clientilor, angajatii trecand de la telefon fix si fax la utilizarea web-ului, a telefoanelor mobile inteligente si a PDA-urilor pentru a accesa informatiile. "Acum, angajatii au acces la datele despre clienti, centralizate intr-o singura baza de date, din orice locatie s-ar afla, prin intermediul a diverse gadgeturi", afirma Balica.
Pentru acest an Allianz-Tiriac Asigurari are un buget de investitii in produse si servicii IT&C de circa 2,5 milioane de euro ? care include si salariile personalului IT, conform lui Balica. In ce priveste investitiile companiilor din sectorul de asigurari in IT, oficialul Allianz Tiriac Asigurari afirma ca valoarea acestora a stagnat. Totusi "aceasta stagnare este falsa", spune Marius Balica, intrucat marile companii de asigurari cu actionari din Europa de Vest negociaza de regula contractele de achizitii IT la nivelul intregului grup obtinand astfel economii semnficative. El considera ca in anii urmatori asiguratorii vor investi sume semnificative in solutii de securizare a datelor.
Allianz-Tiriac, detinuta in proportie de 51,62% de Allianz New Europe Holding si de Vesanio Trading - cu o participatie de 44,01%, este liderul pietei locale de asigurari, cu o cota de piata de aproximativ 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO