Bănci și Asigurări

Allianz: Valoarea afacerii a crescut puternic in ultimii ani

Allianz: Valoarea afacerii a crescut puternic in ultimii ani

Klaus Junker: Niciunul dintre actionari nu se gandeste la vanzare, este o investitie pe termen lung si vom fi prezenti aici generatii intregi

26.09.2008, 15:07 33

 

Grupul german Allianz nu intentioneaza sa vanda Allianz-Tiriac, liderul pietei locale a asigurarilor si cea mai valoroasa companie din acest domeniu. Dupa ce anul acesta a fost cel mai efervescent din punctul de vedere al tranzactiilor din asigurari, grupurile straine care vor sa intre pe piata romaneasca nu mai au ce cumpara, singurele companii care ar mai putea fi vandute in urmatorii ani fiind cele de mici dimensiuni.
"Niciunul dintre actionari nu se gandeste la vanzare, este o investitie pe termen lung si vom fi prezenti aici generatii intregi", spune Klaus Junker, directorul executiv al Allianz New Europe, care detine circa 52% din actiunile companiei, si presedintele Consiliului de Administratie al Allianz-Tiriac. Omul de afaceri Ion Tiriac controleaza 44% prin intermediul firmei off-shore Vesanio Trading, restul actiunilor fiind ale catorva manageri ai companiei.
Grupul Allianz a intrat pe piata locala in urma cu aproape opt ani, adica in 2000, cand a cumparat jumatate din actiunile Asigurari Ion Tiriac de la fostul tenismen. Pretul platit a fost de 12 milioane de dolari, intreaga societate fiind evaluata astfel la 24 de milioane de dolari.
Intre timp, valoarea companiei a crescut de circa 40 de ori. Daca actionarii Allianz-Tiriac ar decide sa vanda, pretul ar putea fi de circa 880 de milioane de euro, daca luam in calcul preturile la care s-au facut ultimele tranzactii din asigurari si faptul ca societatea ocupa primul loc pe piata.
Compania estimeaza pentru acest an afaceri de aproape 440 de milioane de euro, iar cea mai mare tranzactie de pana acum, vanzarea Asiban, s-a facut la un pret de aproape 2 euro pentru 1 euro cifra de afaceri.
Junker nu a precizat o evaluare a Allianz-Tiriac, dar a spus sa pretul poate sa fluctueze de la un an la altul. "Cand am incheiat aceasta afacere, eram convinsi ca este foarte buna pentru ambele parti. Daca valoarea companiei a crescut puternic in ultimii ani, este bine pentru ambii proprietari, dar si pentru clienti", afirma el.
Din decembrie anul trecut si pana in prezent in piata asigurarilor au avut loc tranzactii de circa un miliard de euro. Cel mai aprig cumparator a fost grupul francez Groupama, care a preluat BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia pentru circa 450 de milioane de euro.
Grupul Vienna Insurance a vandut Unita catre austriecii de la Uniqa, dar a cumparat BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata de la Erste, valoarea acestei tranzactii fiind de 244 de milioane de euro. De asemenea, companiile Ardaf si RAI Asigurari au fost preluate de holdingul Generali PPF pentru circa 80 mil. euro.
Piata asigurarilor din Romania este una dintre cele mai atractive din regiune pentru investitorii straini, datorita potentialului mare de crestere in anii urmatori. Mai exista mult loc de dezvoltare pe segmente ca asigurarile de locuinte, de raspundere civila sau cele financiare. Anul trecut, piata asigurarilor a fost de 2,15 miliarde de euro, iar in primul semestru al acestui an a depasit 1,2 miliarde de euro. Businessul de baza al asiguratorilor sunt politele auto Casco si RCA, care le aduc insa multe pierderi, din cauza frecventei ridicate a accidentelor auto si a preturilor mici practicate de asiguratori.
In lipsa oportunitatilor de achizitie, mai multi investitori straini, cum ar fi Ergo (Germania), Credit Europe Life (Turcia) sau Aegon (Olanda) vor intra in curand pe piata prin greenfield. Aceste grupuri vizeaza piata asigurarilor de viata si asteapta in prezent autorizatiile necesare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO