Bănci și Asigurări

Alpha Bank mizeaza pe cresterea exporturilor in lohn

12.12.2002, 00:00 42

Cresterea de la an la an a exporturilor, in special cele in regim lohn, precum si premizele cresterii acestei afaceri, au facut ca unele banci sa vada in asta o nisa de piata buna de exploatat. Astfel, incepand din acesta luna, Alpha Bank Romania ofera credite in lei cu dobanda de 13,5% pe an, pentru companiile romanesti care realizeaza exporturi in sistem lohn.
"Prin eforturile de aderare la Uniunea Europeana, exporturile in lohn vor creste si mai mult. Principalele destinatii ale exporturilor romanesti sunt companii din Uniunea Europeana, dar cred ca semnificativ pentru lohn va putea fi spatiul NATO, prin furnitura necesara armatelor din Alianta. Cred, mai ales in urma studiilor de piata facute, ca vom avea o explozie a exporturilor de confectii. Iar noi vrem sa fim primii", a afirmat Radu Ghetea, vicepresedintele Alpha Bank, cu ocazia lansarii noului tip de finantare.
Exportul in regim de lohn-ul este de fapt un export de manopera, de forta de munca, la care apeleaza foarte multi producatori. Aceste presupune de fapt productia de bunuri destinate exporturilor pe baza unor materii prime care se importa. Cele mai multe exporturi in regim de lohn sunt intalnite in industriile usoate - textile sau marochinarie.
"Exista o piata foarte mare pentru acest credit pentru exportatorii in lohn. Aproximativ 30% din produsul intern brut este sustinut de de exporturi, care au devenit o forta conducatoare a cresterii economice. Dobanda anuala este de 27% pe an, insa jumatate este subventionat de Eximbank", a spus si Eleftherios Ioannou, presedintele bancii.
Imprumutul este de tip revolving (sistem de alimentare si retragere periodica dintr-un fond cu o valoare fixa) si asigura capitalul de lucru necesar inainte de efectuarea exportului, avand termen de rambursare cel mult un an. Presedintele bancii spune ca rata dobanzii utilizata pentru acest tip de finantare va urmari trendul descrescator al dobanzilor din sistemul bancar romanesc.
Reprezentantii bancii cred ca exporturile vor ramane principalul factor de crestere economica si vor cunoaste o dinamica puternica prin identificarea unor noi piete de desfacere.
Reprezentantii bancii apreciaza ca riscul creditarii exportatorilor in sistem lohn este redus, intrucat se finanteaza, de fapt, riscul asumat de beneficiarul strain care trimite in tara materie prima si materiale, valoarea acestora reprezentand aproximativ 70% din produsul finit.
Creditul acordat acopera maxim 70% din contravaloarea sumelor de incasat din operatiunea de export, iar pentru sucursalele bancii limita de creditare este de 100.000 de dolari. Sumele mai mari de acest nivel sunt aprobate la nivelul centralei Alpha Bank si nu exista un plafon maxim de creditare.
"Creditele sunt in lei pentru ca finanteaza costurile producatorului roman cu forta de munca, diferite consumabile si utilitati, cheltuieli care sunt in lei", a spus Tudor Taslaoanu, director al Directiei Comercial-Financiare.
Presedintele Alpha Bank a aratat ca preconditiile pentru acordarea cerditului nu sunt stricte. Cunoasterea seriozitatii partenerului din strainatate si experienta manufacturierului roman, constituie elemente suficiente pentru acordarea creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO