Bănci și Asigurări

Analistii vad euro cazand spre 3,25 lei

14.05.2007, 18:35 12

Euro incepe astazi a patra sedinta consecutiva pe piata valutara in care ar putea ramane sub pragul de 3,30 lei, iar analistii il vad alunecand fara obstacol spre cota de 3,25 lei. Vineri, o serie de ordine de cumparare de valuta de la investitori straini au corectat temporar aprecierea leului, ridicand cotatiile spre 3,29 lei pentru un euro, insa directia s-a inversat in a doua parte a sedintei, euro coborand inapoi la 3,2750 - 3,2770 lei.
"Cursul se poate duce agresiv spre nivelul de 3,25 lei pentru un euro, ba chiar intr-un ritm accelerat, atata vreme cat dobanzile stau sus", considera Florin Citu, economist-sef al ING Bank. El considera ca leul a intrat pe "o panta foarte ciudata", din cauza dobanzilor ridicate de pe piata monetara si vede urmatoarea tinta pentru curs la 3,25 de lei.
"Nivelul de 3,25 este urmatoarea tinta, dar nu constituie neaparat un prag de suport pentru leu. Nu vad niciun pericol pentru continuarea aprecierii leului pe termen scurt, atata timp cat dobanzile raman sus", spune Citu.
El estimeaza ca dupa cucerirea nivelului de 3,25, leul se poate indrepta apoi chiar catre 3,20 lei.
In acelasi timp, Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank Romania, nu crede ca BNR va accepta o panta de apreciere atat de abrupta si va continua sa incurajeze acumulari de lichiditate pe piata care sa calmeze dobanzile si implicit aprecierea leului. Vineri, ratele pe piata interbancara s-au situat la 8-10%, peste dobanda de politica monetara a BNR. Pe piata de la Sibiu, euro era vineri cotat la 3,2701 lei pentru iunie, respectiv la 3,365 lei pentru septembrie.
Fata de nivelul din urma cu un an, leul este cu 5,6% mai valoros in euro. Intarirea leului s-a accelerat pe fondul absorbtiei masive de lei din partea Ministerului Finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO