Bănci și Asigurări

Analistii vad un impact limitat al deciziei BNR si asteapta noi majorari de dobanda

08.01.2008, 17:48 16

Decizia BNR de a majora dobanda cheie la leu cu 0,5 puncte procentuale, pana la 8%, a raspuns asteptarilor pietei, insa analistii vorbesc deja despre necesitatea unor noi intariri ale policitii monetare in lunile urmatoare, in conditiile in care s-au acumulat presiuni inflationiste importante.
Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Pensii, remarca de altfel "mesajul mai ferm" decat in comunicatele anterioare.
Banca centrala a mai decis ieri sa continue "gestiunea ferma" a lichiditatii de pe piata monetara si a mentinut rata de constituire a rezervelor minime la valuta la 40%.
Perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente, subliniaza Consiliul de Administratie al bancii centrale.
"BNR sugereaza ca isi propune sa actioneze prompt de indata ce sesizeaza ca derapajele vor continua. Isi pastreaza o marja de miscare in vederea unor cresteri de dobanda ulterioare", a comentat pentru ZF Craciun, care nu crede insa ca o crestere suplimentara poate veni chiar in februarie.
El considera ca, pe langa inflatie, BNR va monitoriza in continuare si cursul de schimb. "Cred ca BNR favorizeaza un curs de 3,54-3,64 lei/euro, ceea ce ar insemna ca o apreciere a leului sub 3,54 ii poate da motive sa renunte la o crestere mai agresiva de dobanda, in timp ce daca ajunge la peste 3,64 lei/euro BNR s-ar putea gandi la cresteri de dobanda si ca mijloc de contracarare a deprecierii."
Craciun apreciaza ca BNR ar vrea un leu "nu excesiv de slab", adica suficient de slab pentru a mai tempera importurile si implicit deficitul extern, dar nici atat de slab incat sa genereze presiuni inflationiste suplimentare. El prognozeaza o inflatie de 6,3-6,4% pentru finalul lui 2007, insa anticipeaza ca rata anuala va sari de 7% in trimestrul I. De asemenea, Craciun spune ca nu ar fi de mirare ca BNR sa opereze si o majorare a rezervelor minime obligatorii la valuta ca masura extrema in cazul in care scumpirea creditului in lei ar alimenta periculos de mult cresterea deja rapida a creditului in moneda straina.
"Nu ne asteptam ca decizia de ieri sa aiba un impact semnificativ asupra cererii agregate sau a consumului, nici asupra ritmului de crestere a creditului, pe parcursul lunii ianuarie. In consecinta, probabilitatea asociata unei noi majorari cu 50 de puncte de baza in februarie ramane foarte mare, in conditiile in care dobanda reala este inca foarte mica", apreciaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen. El noteaza ca in conditiile in care inflatia anuala va urca probabil la 7% in primul trimestru al anului, dobanda reala ar fi de doar un punct procentual, fata de patru puncte procentuale, cat era in martie 2007. In ceea ce priveste cursul, Libocor spune ca majorarea dobanzii ar putea sa alimenteze o apreciere a leului pe termen scurt. Euro a coborat ieri la cursul oficial cu 0,99 bani, la 3,5798 lei.
Ionut Dumitru, analistul sef al Raiffeisen Bank, spune ca majorarea de dobanda nu va avea un impact sensibil pe curs, in conditiile in care fusese deja luata in calcul, iar turbulentele de pe pietele financiare au redus mult apetitul pentru monedele economiilor emergente. Pe de alta parte, el se asteapta ca la cel putin inca o majorare a dobanzii, cu jumatate de punct procentual, in februarie, in conditiile in care inflatia anuala ar putea sa urce pana la 8% in martie si aprilie.
"BNR are o misiune foarte grea si fara ajutor din partea celorlalte politici - fiscala si de venituri- batalia pentru tinta de inflatie de anul acesta este ca si pierduta", spune Dumitru.
Analistii straini, care au in mod traditional o viziune mai pesimista, vad probabil chiar mai multi pasi de intarire a conditiilor monetare.
"Din moment ce riscurile inflationiste persista, vedem dobanda de politica monetara urcand chiar si pana la 9% pana la sfarsitul anului", comenteaza Neil Shearing, analist pentru Europa de Est al institutului britanic de cercetare Capital Economics. Majorarea dobanzii operata ieri de BNR este una dintr-un sir mai lung asteptat anul acesta, spune economistul britanic. Cat priveste cursul, Capital Economics noteaza ca deficitul de cont curent arata ca leul este inca supraevaluat. In pofida deprecierii de la finele anului trecut, leul are inca loc sa scada in raport cu euro, noteaza institutul de cercetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO