Bănci și Asigurări

Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări şi răspunsuri (IV)

22.07.2010, 07:24 1273

Ziarul Financiar continuă seria de întrebări şi răspunsurireferitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor, care se aplicădin data de 15 iulie. Trimiteţi întrebările dvs. la adresa dee-mail zf24@zf.ro.

1. "Pot să închei asigurarea de locuinţă pentru o casăunde nu sunt proprietar, de exemplu casa părinţilor?"

Da, puteţi să încheiaţi o asigurare obligatorie pe numelepărinţilor dvs. pentru locuinţa lor. Dvs. veţi fi contractantulpoliţei, iar ei beneficiarii, adică ei sunt cei care primescdespăgubirea în cazul producerii unei daune. Potrivitasigurătorilor, pentru a face acest lucru nu aveţi nevoie de alteacte în afara de buletinul dvs.

2. "Prima pentru asigurarea obligatorie a locuinţei arputea creşte în anii următori?"

Potrivit legislaţiei în vigoare, există posibilitatea ca primade asigurare să fie majorată, dar numai în urma unui ordin alComisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

3. "Câţi proprietari de locuinţe ar putea încheiaasigurarea obligatorie anul acesta?"

Reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelorestimează că până la sfârşitul anului aproximativ 10% dinproprietarii de locuinţe din România ar putea încheia asigurareaobligatorie. În România există în prezent 8,3 milioane de locuinţe.Pentru cei care nu încheie această asigurare, legislaţia prevede oamendă de până la 500 de lei.

4. "Am încheiat la sfârşitul lunii iunie 2010 uncontract de credit ipotecar pe 30 de ani, iar banca a emis pe toatăaceasta perioadă o asigurare facultativă gratuită pentru acestapartament, eu netrebuind să plătesc nimic pentru această asigurarefacultativă, care este emisă în favoarea băncii. Deci, ea expirăpeste 30 ani, în iunie 2040. În acest caz, trebuie să mai fac oasigurare obligatorie?"

Da, asigurarea obligatorie trebuie încheiată de către toţiproprietarii de locuinţe, chiar şi de către cei care au o poliţăfacultativă în vigoare. Mai exact, legea spune că la expirareaanului de asigurare în curs al poliţei facultative, proprietarultrebuie să încheie în maximum 5 zile o poliţă obligatorie, chiardacă o reînnoieşte pe cea facultativă. În cazul dvs., dacă bancav-a oferit gratuit asigurarea facultativă, puteţi încerca sănegociaţi şi asigurarea obligatorie în aceleaşi condiţii.

5. "În iunie 2010 am încheiat o poliţă de asigurarefacultativă pentru un imobil (garsonieră), valabilă 1 an de zile.Pentru aceasta va trebui ca la expirarea ei, în iunie 2011, săînchei înainte una obligatorie, şi apoi una facultativă? Nu este oproblemă cu data de ianuarie 2011 ca termen limită de încheiere aasigurării obligatorii?"

Nu este o problemă cu data de 15 ianuarie 2011, acesta estetermenul limită pentru cei care nu au o asigurare facultativă. Încazul dvs., veţi încheia asigurarea obligatorie în iunie 2011.Puteţi să o încheiaţi şi mai devreme, dar iunie 2011 este termenullimită, adică atunci când se termină anul de asigurare în curs alpoliţei facultative. În acelaşi timp veţi reînnoi şi poliţafacultativă.

6. "Cum se asigură o casă la ţară, care este construităo parte din chirpici (cota de 10 EUR) şi o parte din BCA (cota 20EUR)? Cele 2 părţi sunt unite într-o singură clădire."

În cazul în care partea construită din BCA este mai mare, casava fi asigurată pentru suma de 20.000 de euro (cu primă de 20 deeuro pe an), iar dacă este mai mare partea din chirpici, casa va fiasigurată pentru 10.000 de euro (cu primă de 10 euro pe an), afirmăasigurătorii. Poliţa va fi încheiată în funcţie de declaraţia dvs.,pe propria răspundere, referitoare la ponderile pe care le au celedouă materiale de construcţii.

7. "Atunci când se produce dauna, mă poate ajuta unbroker cu plata despăgubirilor dacă nu ajung la un acord cuasigurătorul?"

Dacă aţi cumpărat poliţa de asigurare obligatorie de la unbroker, acesta va interveni şi în momentul plăţii despăgubirii,având o putere mult mai mare de negociere cu asigurătorul decâtdvs.

8. "În cazul producerii evenimentului asigurat,despăgubirile vor fi acordate simultan de ambele companii deasigurare, cea la care se efectuează asigurarea obligatorie şi ceala care se încheie asigurarea facultativă?"

Dacă se produce unul din cele trei riscuri prevăzute deasigurarea obligatorie (cutremur, inundaţie, alunecare de teren),compania care v-a vândut poliţa obligatorie va fi cea care plăteştedespăgubirea. Dacă paguba este mai mare de 10.000, respectiv de20.000 de euro, restul sumei o plăteşte compania la care aţiîncheiat asigurarea facultativă. Concluzia este că prima companiecăreia trebuie să îi cereţi despăgubiri este cea care v-a vândutasigurarea obligatorie.

9. "Vreau să devin agent de asigurare şi să vând, întimpul meu liber, asigurări de locuinţe . Care e procedura? Amauzit că unii asiguratori cer ca agentul de asigurare să deţină ofirmă, este adevărat?"

Majoritatea asigurătorilor nu le cer agenţilor să deţină firme.Puteţi lucra atât ca agent persoană fizică, dar şi ca agentpersoană juridică. În general, condiţiile pentru a deveni agentsunt următoarele: vârstă de peste 18 ani, cel puţin studii medii,prezentarea unui cazier juridic, un CV şi recomandări (doarunii
asigurători cer recomandări). Ca agent, veţi vinde poliţe pentruo
singură companie de asigurări.

10. "Care sunt companiile de la care pot să cumpărasigurarea obligatorie a locuinţei?"

Asigurarea obligatorie a locuinţei poate fi achiziţionată de launa din companiile membre ale Pool-ului de Asigurare ÎmpotrivaDezastrelor (PAID): Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf,Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, Cityşi Platinum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels