Bănci și Asigurări

Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări şi răspunsuri (III)

21.07.2010, 00:00 7262

Ziarul Financiar continuă seria de întrebări şi răspunsurireferitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor, care se aplicădin data de 15 iulie. Trimiteţi întrebările dvs. la adresa dee-mail zf24@zf.ro.

1. "Am contractat un credit pentru nevoi personale cuipotecă. Cu acestă ocazie am semnat un contract de asigurare aapartamentului pe care s-a pus ipotecă cu societatea Omniasig.Contractul pentru asigurare este semnat pe o perioadă de 12 ani cuplata anuală a ratei pentru asigurare. Apartamentul este asiguratla o valoare de 126.200 euro (valoare rezultată în urma uneievaluari efectuate de un consultant al băncii). Cum se precedeazăîn acest caz? Sunt obligat să fac şi asigurareobligatorie?"

Legislaţia prevede faptul că asigurarea obligatorie trebuie săfie încheiată chiar şi de cei care au deja o poliţă facultativă.După expirarea anului de asigurare în curs, proprietarul locuinţeitrebuie să încheie şi o asigurare obligatorie, chiar dacă poliţafacultativă este încheiată pe mai mulţi ani. Având în vedere căOmniasig nu face parte din Pool-ul de Asigurare ÎmpotrivaDezastrelor (PAID), va trebui să mergeţi la unul din cei 13 membriai PAID, care emit asigurări obligatorii. Aceştia sunt Groupama,Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe,Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum. "Asiguratul areposibilitatea să renegocieze asigurarea facultativă, astfel încâtaceastă să acopere doar partea din sumă pe care nu o acoperă poliţaobligatorie", afirmă Radu Popescu, consilier în cadrul PAID. Înfinal, cel mai probabil este că veţi plăti aproximativ acelaşi preţca şi în anii trecuţi (dar de data aceasta pentru două asigurări -facultativă şi obligatorie), deoarece asigurătorul la care aveţipoliţa facultativă (în acest caz, Omniasig), va scădea 20.000 deeuro din suma asigurată pentru riscurile de cutremur, inundaţie şialunecare de teren. Dar, deşi veţi avea aceleaşi costuri, veţipierde timp deoarece veţi face mai multe drumuri pentru a încheiaaceste asigurări.

2. "Cum este posibil să ni se impună o asigurareobligatorie când deja avem asigurare pentru locuinţă pentru toateriscurile? În caz de daune, asigurătorii vor mai despăgubi dacă maiexistă o polita încheiată pentru acelaşi imobil? Este corectăsupraasigurarea pentru acelaşi imobil? Ce înseamnă Cei care audeja o asigurare facultativă trebuie să încheie poliţa obligatorieîn maximum 5 zile de la expirarea celei facultative? După ceexpiră poliţa facultativă, vom încheia alta nouă, asta înseamnă cănu vom mai face asigurarea obligatorie?"

Încheierea asigurării obligatorii nu înseamnă supraasigurare.Dacă aveţi o locuinţă de 100.000 de euro şi cumpăraţi poliţaobligatorie cu suma asigurată de 20.000 de euro (şi primă de 20 deeuro pe an), poliţa facultativă va acoperi riscurile de cutremur,inundaţie şi alunecare de teren doar în limita a 80.000 de euro. Înschimb, celelalte riscuri (furt din casă, incendiu etc.) vor fiacoperite în limita a 100.000 de euro. În cazul producerii unuiadin riscurile acoperite de poliţa obligatorie, asigurătorul la careaţi încheiat-o va plăti primul daunele. Dacă paguba este mai marede 20.000 de euro, restul sumei este plătită de asigurătorul lacare aţi încheiat poliţa facultativă.

3. "Pot să închei asigurarea obligatorie la altăcompanie decât cea la care am asigurarea facultativă pentrulocuinţă?"

Da, puteţi încheia poliţa obligatorie la alt asigurător decâtcel la care aveţi poliţa facultativă. Poliţe obligatorii vând cei13 membri ai PAID: Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins,Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şiPlatinum. Dacă aveţi deja poliţa obligatorie, trebuie să îimenţionaţi acest lucru asigurătorului la care încheiaţi poliţafacultativă, astfel încât să scadă 10.000 de euro sau 20.000 deeuro din suma asigurată pentru riscurile de cutremur, inundaţii şialunecări de teren şi să ajusteze tariful.

4. "Asigurarea obligatorie acoperă şi riscurile deincendiu şi furt?"

Nu, asigurarea obligatorie a locuinţei acoperă numai treiriscuri: cutremur, alunecare de teren şi inundaţie. Pentru aacoperi şi celelalte riscuri, trebuie să încheiaţi o asigurarefacultativă. Asigurările facultative vă despăgubesc în cazulproducerii următoarelor riscuri: cutremur, inundaţie, inundaţie caurmare a defecţiunii instalaţiilor, furt/tâlhărie, furtună,grindină, incendiu, explozie, trăsnet, cădere de aparate de zbor,viitură, vandalism, greve/revolte şi altele.

5. "Există o suprafaţă minimă a locuinţei de la careasigurarea devine obligatorie?"

Nu, legea prevede asigurarea tuturor locuinţelor construite cuautorizaţie, indiferent de suprafaţa acestora. Sunt excluse doarlocuinţele încadrate la clasa I de risc seismic, adică cele cu"bulină roşie".

6. "Cei care au locuinţe situate în zone cu risc seismicmai mare sau cu risc mai mare de inundaţii plătesc aceeaşi primă cucei din zone unde gradul de risc este mai mic?"

Da, prima de asigurare este aceeaşi în cazul tuturorlocuinţelor, de 10 sau 20 de euro pe an, indiferent de zonă,potrivit legii asigurărilor obligatorii.

7. "Locuinţa mea este din lemn. Cât trebuie să plătescpentru asigurarea obligatorie: 10 sau 20 de euro?"

În cazul locuinţelor cu structură de rezistenţă din lemn, primaanuală este de 20 de euro. Legea asigurărilor obligatorii împartelocuinţele în două categorii: tip A (cu primă de 20 de euro pe an)şi tip B (cu primă de 10 euro pe an). Locuinţele de tip A sunt celecu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn sau cupereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice altemateriale tratate termic/chimic. Locuinţele de tip B sunt cele cupereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materialenetratate termic sau chimic, un exemplu fiind casele dinchirpici.

8. "Câte locuinţe din România sunt asigurate prin poliţefacultative?"

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, dincele 8,3 milioane de locuinţe care există în România, 24% suntasigurate prin poliţe facultative, adică 2 milioane de locuinţe.Însă, potrivit asigurătorilor, circa jumătate din acestea nu suntasigurate la valoarea reală, ci pentru sume mai mici.

9. "Poliţa obligatorie pentru locuinţă acoperă şibunurile din casă?"

Nu, asigurarea obligatorie acoperă doar daunele suferite deconstrucţia în sine, fără bunuri. În schimb, bunurile pot fiasigurate prin poliţe facultative.

10. "În cazul în care deţin o asigurare facultativă careexpiră la finele lunii iulie 2010, pot să o reînnoiesc pentru încăun an şi ulterior, peste câteva luni, să închei şi asigurareaobligatorie? Sau trebuie neapărat să o închei întâi pe ceaobligatorie?"

Legislaţia prevede faptul că, dacă aveţi o poliţă facultativă învigoare la momentul începerii aplicării asigurărilor obigatorii (15iulie), trebuie să cumpăraţi poliţa obligatorie în maximum 5 zilede la expirarea celei facultative. În cazul dvs., la sfârşitullunii ar trebui să încheiaţi o poliţă obligatorie şi să reînnoiţiasigurarea facultativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO