Bănci și Asigurări

Asiguratorii romani descopera coasigurarea

13.03.2003, 00:00 57

Daca nu mai putem sa-l luam singuri (riscul), mai bine sa-l impartim. Companiile de asigurari din Romania descopera de un an incoace, sub presiunea cresterii pretului la reasigurare si a reducerii capacitatii de absorbtie a riscurilor pe pietele internationale, ceea ce in tarile dezvoltate se practica de foarte mult timp: coasigurarea.
"De circa un an, de cand piata reasigurarilor a devenit mai restrictiva si mai dura, s-au inmultit contractele de coasigurare pe piata. Se faceau si inainte, dar mai limitat. Capacitatea pietei romanesti fiind limitata, era nevoie de genul acesta de aliante", explica Cristian Fugaciu, directorul brokerului de asigurari Marsh.
La prima vedere, companiile de asigurari din Romania sunt intr-o competitie acerba, iar ultima manifestare a divergentelor a fost aparitia a inca unei asociatii profesionale a asiguratorilor, creata de "dizidentii" din Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare: AIG Romania, Asirom si Omniasig. 
Aceste neintelegeri, care au avut spre exemplu in 2001 ca nucleu dur asigurarea de raspundere civila auto, probabil ca se datoreaza tocmai caracterului de piata nedezvoltata a asigurarilor, subliniat de dominanta RCA in conturi. Pentru riscurile mari, care presupun analize serioase, colaborarea a inceput.
"Unde ne depaseste riscul, facem coasigurare-la cererea noastra sau a altor companii. Am avut anul trecut, avem si anul acesta. Lucram cu Interamerican, Asirom, Omniasig, mai ales in zona de property (incendiu si alte pagube la bunuri)", spune Mugurel Ceraceanu, director general la Asiban.
Si reprezentantii Allianz resimt acest trend, dar subliniaza ca reasigurarea nu poate fi inlocuita de coasigurare.
"Majorarea costurilor reasigurarii ar putea intensifica tendinta de aparitie a unor parteneriate pe piata romaneasca in vederea derularii de programe de coasigurare. Asemenea programe sunt insa punctuale, de cele mai multe ori initiate de societati care au o capacitate de retinere a riscurilor limitata, in vederea unor clienti ce au nevoie de acoperiri de dimensiuni mari si foarte mari. Din punctul nostru de vedere, coasigurarea nu reprezinta o alternativa care sa inlocuiasca reasigurarea, ci mai degraba o modalitate de a diminua costurile reasigurarii", spune Marius Onofrei, responsabil relatii cu presa la Allianz-tiriac.
Activele asigurate prin astfel de contracte sunt de zeci de milioane sau de sute de milioane $. Un astfel de contract a fost incheiat recent pentru asigurarea lucrarilor de constructii la reactorul II al Centralei de la Cernavoda, unde firme de asigurari din Romania sunt partenere cu companii de asigurari din strainatate. Reactorul I este asigurat, la fel, si de un pool de asiguratori romani, dar intr-o proportie foarte redusa, restul mergand in reasigurare.
Pietele internationale de reasigurare au devenit din ce in ce mai dure in ultimul an si jumatate, din mai multe cauze. Pretul reasigurarii era deja pe un trend de crestere, cand lovitura de la World Trade Center a provocat asiguratorilor si reasiguratorilor cele mai mari pierderi din istorie, de peste 40 miliarde $. Apoi, caderea accentuata a burselor internationale a trecut pe "rosu" a bilanturilor multor reasiguratori, ale caror rezerve erau in mare parte investite pe in actiuni, iar "cireasa de pe tort" a fost inundatiile de asta-vara din Europa.
Reasigurarea este asigurarea asigurarii. O companie de asigurari, in situatia in care nu poate acoperi riscul pe care si-l asuma, transfera o parte din el (dar si din prima incasata) catre o companie de reasigurare. Coasigurarea este impartirea riscului preluat intre mai multe companii de asigurare. De obicei este vorba de un lider al grupului de co-asiguratori care emite polita si care preia cea mai mare parte a riscului. Coasigurarea nu explude reasigurarea.      
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO