Bănci și Asigurări

Astra-Uniqa si-a bugetat prime brute de 140 milioane de euro

Astra-Uniqa si-a bugetat prime brute de 140 milioane de euro

Compania este printre cei mai activi asiguratori pe segmentul asigurarilor de aviatie

14.03.2007, 17:57 29

Compania de asigurare Astra-Uniqa estimeaza ca va subscrie in acest an prime brute in valoare de 140 milioane de euro, cu 63% mai mult decat nivelul inregistrat in 2006.
"Obiectivele companiei pentru 2007 sunt diversificarea si dezvoltarea portofoliului, cresterea profitabilitatii, continuarea extinderii teritoriale si dezvoltarea de noi canale de vanzare", au declarat reprezentantii companiei. Un alt obiectiv al Astra-Uniqa pentru acest an este dezvoltarea parteneriatului de bank assurance cu Raiffeisen Group (RZB), precum si cu alte banci de pe piata romaneasca.
Asiguratorul a realizat anul trecut prime brute subscrise in valoare de 305,57 milioane de lei (87 mil. euro), in crestere cu 81,1% fata de anul 2005. Aceasta evolutie a permis Astra-Uniqa sa urce doua pozitii in top 10 asiguratori si sa se plaseze pe locul 7.
Cea mai mare pondere in totalul primelor brute subscrise de Astra-Uniqa in 2006 a fost reprezentata de politele de raspundere civila auto (RCA) si Carte Verde (venituri de 150,8 milioane lei), urmate de politele Casco (65,3 milioane lei), asigurari de mijloace navale (19,2 milioane lei) si asigurari de bunuri si cladiri (16,9 milioane lei).
Asigurarile mijloacelor de transport aerian (inclusiv raspundere civila) sunt politele din portofoliul Astra-Uniqa care au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere in 2006, respectiv 115,9%, ajungand la 6,78 milioane lei. Compania a castigat de curand licitatia pentru asigurarea flotei de aeronave a companiei Tarom, fiind unul dintre cei mai activi asiguratori pe segmentul asigurarilor de aviatie. Principalii clienti ai Astra-Uniqa pe acest tip de polite sunt Blue Air, Romaero, Romavia, Aeroportul International Bucuresti-Baneasa Aurel Vlaicu si Aeroclubul Romaniei.
Alte tipuri de asigurare care au inregistrat o crestere importanta de 67% au fost asigurarile mijloacelor de transport navale (inclusiv cele de raspundere civila si Cargo), ce au generat venituri de 19,2 milioane lei. Astra-Uniqa a castigat la inceputul acestui an licitatia cu strigare organizata de SNTFM CFR Marfa - Sucursala Constanta Ferry-Boat pentru servicii de asigurare CASCO nave si asigurare complexa P&I, ce acopera raspunderile, costurile si cheltuielile ce cad in sarcina Armatorului si/sau operatorului de nave. Navele Ferry-Boat Mangalia si Ferry-Boat Eforie au fost asigurate pentru 3,6 milioane de dolari si 4 milioane de dolari, iar limita de raspundere este de 6 milioane de euro pe nava pe eveniment.
Astra-Uniqa a platit anul trecut daune in valoare de 123,1 milioane lei, cu 41% mai mult fata de 2005, cresterea fiind inregistrata la asigurari generale.
Asiguratorul si-a continuat si anul trecut extinderea teritoriala prin deschiderea unui numar de 25 de sucursale, agentii si puncte de lucru, ajungand, in prezent la 215 unitati teritoriale.
Infiintata in 1991, compania este controlata de Nova Trade, societate detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu. Nova Trade detine peste 70% din actiuni, un alt pachet de 27% fiind controlat de Uniqa, cel mai mare grup de asigurare din Austria. Asiguratorul are un capital social de 55 de milioane de euro.
Piata asigurarilor din Romania a ajuns anul trecut la 1,6 miliarde de euro, in crestere cu 33% fata de 2005, in conditiile in care asigurarile generale au generat venituri de 1,3 miliarde de euro. Aceasta ar putea atinge pragul de 2 miliarde de euro in acest an, daca isi va pastra ritmul de crestere de peste 25% de pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO