Bănci și Asigurări

AVAS sustine ca acordul verbal este suficient pentru amanarea listarii BCR. SIF-urile au alta parere

AVAS sustine ca acordul verbal este suficient pentru amanarea listarii BCR. SIF-urile au alta parere

Mircea Ursache nu crede ca este necesar un act aditional la contractul de privatizare a BCR

22.07.2009, 00:00 29

Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), este de parere ca amanarea listarii BCR pentru 2011, cu doi ani mai tarziu fata de termenul limita stabilit prin contractul de privatizare semnat cu Erste Group pentru octombrie 2009, nu necesita semnarea unui act aditional la contractul de privatizare.

"Sunt de acord cu suspendarea listarii BCR pana in 2010-2011, in functie de imbunatirea situatiei pe pietele de capital. Din punct de vedere juridic, clauza referitoare la listare din contractul de privatizare nu este supusa niciunei penalizari sau sanctiuni, astfel ca nu cred ca este nevoie de semnarea unui acord aditional, acordul verbal al Autoritatii este suficient", a declarat seful AVAS.

Grupul austriac Erste este actionar majoritar al BCR, controland 69,179% din capitalul celei mai mari banci locale. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), care detin 30,12% din capitalul BCR, sunt de acord cu amanarea listarii BCR, fiind evident ca actualele conditii de pe piata sunt total adverse unei asemenea operatiuni.

"Termenul privind listarea expira in octombrie. Nu cred ca acordul verbal privind amanarea listarii este suficient, acesta trebuie materializat intr-un act aditional. In caz contrar, orice actionar minoritar al bancii ar putea ataca Erste cu privire la nerespectarea termenului de listare", a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia si membru in Consiliul de Supraveghere al BCR.

Reprezentantii Erste Group nu au comentat pana la inchiderea editiei in privinta necesitatii incheierii unui act aditional la contractul de privatizare prin care sa fie indicat un nou orizont de timp pentru listarea BCR.

Potrivit angajamentului asumat prin contractul de privatizare de grupul austriac Erste, listarea BCR ar trebui sa aiba loc pana in toamna acestui an. Neindeplinirea acestei obligatii ar atrage reintrarea in vigoare a unui articol din statutul BCR care nu le-ar mai permite austriecilor sa ia decizii doar cu pachetul de 69,1719% pe care il detin, fiind nevoie de o majoritate de 75%, majoritate la care SIF-urile, principalii minoritari, au renuntat in schimbul listarii.

Pe langa amanarea listarii, reprezentantii SIF-urilor discuta de doua luni de zile cu actionarul majoritar, Erste, despre o majorare a capitalului social al BCR.

"Au fost purtate discutii de principiu, inca nu s-a luat o decizie privind majorarea de capital", a afirmat Firu Floriean, director general adjunct la SIF Transilvania.

Majorarea ar urma sa fie impusa de decizia BNR de a majora pragul minim de solvabilitate de la 8% la 10%, cerinta urmand a intra in vigoare in aceasta toamna.

Andreas Treichl, CEO al Erste, a admis recent ca suma necesara suplimentarii capitalului celei mai mari banci romanesti ar fi in jurul a 100 de milioane de euro.

SIF-urile dispun de lichiditati confortabile pentru participarea la majorarea capitalului BCR, inregistrand la sfarsitul lunii iunie un volum al disponibilitatilor de aproape 184 milioane de euro dupa ce si-au vandut o serie de participatii valoroase, inclusiv la Bancpost, unde nu au dorit sa participe la majorarea capitalului bancii.

Erste Group ar putea furniza indicatii privind costul operatiunii de majorare a capitalului BCR si sursa fondurilor cu ocazia publicarii rezultatelor financiare pe semestrul I, programata pe 30 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO