Bănci și Asigurări

Avertismente, dar si vesti bune pentru banci

21.02.2005, 00:00 11

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a atras atentia asupra manierei "riscante" in care doua-trei banci de pe piata lucreaza cu investitori straini: le acorda dobanzi de 10% la conturi curente - care scapa restrictiilor inca in vigoare privind accesul nerezidentilor la depozite in lei, fiind vorba, de fapt, de "depozite mascate".



"Cei care fac astfel de operatiuni isi risca profiturile si salariile", a avertizat Isarescu, apreciind ca dobanzile mari la conturi curente trebuie sa se compenseze cu altceva, respectiv prin bonificarea unor dobanzi mai mici la depozitele normale.



Pe de alta parte, el a anuntat ca Banca Nationala analizeaza oportunitatea majorarii limitei de expunere a bancilor pe piata valutara. Limita in pozitia valutara a unei banci este calculata ca raport intre expunerile valutare ajustate, bilantiere si extrabilantiere, si fondurile proprii. In prezent, limita individuala, pentru tranzactiile intr-o deviza straina este de 10% din fondurile proprii, iar totalul expunerilor in valuta nu trebuie sa depaseasca 20% din fondurile proprii.



"Analizam oportunitatea majorarii limitelor de expunere. In orice piata valutara dezvoltata, la un moment dat piata financiara se decupleaza de piata comerciala. Volumul tranzactiilor financiare va depasi de cateva ori baza comerciala si au existat deja cateva sedinte cand s-a intamplat asa", a spus Isarescu.



In prezent, limitele de expunere impiedica tranzactii de volume foarte mari, cu exceptia cumpararilor in numele clientilor.



Totodata, guvernatorul a confirmat ca de la 1 ianuarie BNR a renuntat la utilizarea cosului valutar format din euro in proportie de 75% si dolar - 25% pentru a urmari evolutia leului, respectiv tendinta de apreciere a acestuia. Ca urmare, socotelile bancii centrale au drept referinta, incepand din acest an, numai cursul euro/leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO