Bănci și Asigurări

Banca Nationala a ras piata valutara luna trecuta

06.04.2004, 00:00 17



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cumparat luna trecuta de pe piata interbancara peste 335 milioane de euro, nivel care desi a fost estimat la un moment dat de oficialii bancii centrale este insa peste asteptari. Plusul de euro, atras fara costuri prea mari de la banci, a reusit sa aduca rezervele valutare pe un trend evident ascedent, la sfarsitul lunii martie rezervele valutare atingand nivelul de 6,76 miliarde de euro.



Potrivit informatiilor facute publice de banca centrala, interventiile prin care BNR a atras execedentul de valuta de pe piata interbancara au reprezentat principala sursa pentru suplimentarea rezervelor. Tendinta de scadere a cotatiilor euro/leu, manifestata in prima parte a lunii martie, a facut necesara interventia BNR, mai ales ca moneda nationala se afla, dupa primele doua luni, in castig nominal fata de cele doua valute de referinta.



Avansul inregistrat de rezervele valutare a fost insotit si de majorarea valorii stocului de aur pana la 1,16 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale sa totalizeze 7,93 miliarde euro.



Celelalte fluxuri care vizeaza rezervele valutare s-au echilibrat. Astfel, platile de 52,7 milioane euro aferente ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice au fost acoperite de veniturile din administrarea rezervei - 15,4 milioane euro, la care s-au adaugat alte intrari nete de 37 milioane euro.



Pana la sfarsitul anului 2004, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,06 miliarde euro.



Continuarea cresterii rezervelor si luna trecuta vine sa alimenteze relaxarea bancii centrale care in ianuarie si in ultimele doua luni ale anului trecut a pierdut aproape tot ce a acumulat anul trecut la rezerva valutara.



"In martie am reusit sa recuperam tot ce am pierdut la rezerva in ultima parte a anului trecut si in prima luna din 2004", spunea recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.



Numai in perioada noiembrie 2003-ianuarie 2004 rezervele valutare ale bancii centrale au scazut cu 550 mil. euro, mai mult decat au crescut pe tot parcursul anului trecut cand plusul raportat a fost de 505 mil. euro.



Presiunea a venit mai ales din directia deficitului comercial, scapat de sub control incepand din a doua parte a anului trecut.Pentru ca trebuia sa sustina scaderea inflatiei, a fost clar ca Banca Nationala nu va folosi deprecierea leului pentru corectarea deficitului comercial, asa inca nu i-a ramas decat sa fie cu ochii larg deschisi spre piata valutara si sa vanda euro pentru a contracara tocmai o slabire a leului fata de euro. Desi un euro mai puternic ar incuraja exportatorii, si implicit ar contribui la diminuarea deficitului comercial, banca centrala a preferat - cel putin pana acum - sa tina in mana cursul leu/euro in favoarea inflatiei. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO