Bănci și Asigurări

Banca Ucrainei condamnă dur practicarea în Ucraina a ceea ce BNR permite în România: preţuri la bunuri şi servicii în altă monedă decât cea locală

Banca Ucrainei condamnă dur practicarea în Ucraina a...

Autor: Mircea Nica

04.03.2022, 17:36 97928

Banca Naţională a Ucrainei (BNU) condamnă deciziile întreprinderilor şi persoanelor fizice care, într-o situaţie atât de gravă pentru poporul ucrainean, stabilesc preţuri pentru bunuri şi servicii în valută străină, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Băncii Naţionale din Ucraina.

„Banca Naţională a Ucrainei condamnă deciziile întreprinderilor şi persoanelor fizice care, într-o situaţie atât de gravă pentru poporul ucrainean, stabilesc preţuri pentru bunuri şi servicii în valută străină, în special în dolari americani sau euro, mai degrabă decât în grivne. Mai exact, BNU a luat cunoştinţă de cazuri de stabilire a preţurilor de închiriere în Ucraina în euro”, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul BNU.

Banca Naţională din Ucraina mai atrage atenţia asupra faptului că grivna este moneda naţională a Ucraine şi este singurul mijloc legal de plată.

„Acesta va fi acceptat la valoarea nominală de către toate persoanele fizice şi juridice, fără nicio limitare pe tot teritoriul Ucrainei, pentru toate tipurile de plăţi, în conformitate cu articolul 35 din Legea Ucrainei privind Banca Naţională a Ucrainei. Prin urmare, stabilirea preţurilor în valută străină în Ucraina este ilegală. Nu numai că astfel de acţiuni sunt imorale în timpul războiului, dar, de asemenea, încalcă direct legea ucraineană”, au mai transmis reprezentanţii BNU.

În România, BNR le permite agenţilor economici să pună preţuri în altă valută decât cea locală. Acest lucru este reglementat de Regulamentul nr. 7 din 1994, care spune că: “persoanele juridice rezidente sunt obligate să încaseze sumele în valută aferente exporturilor de bunuri şi servicii, precum şi din orice alte operaţiuni şi tranzacţii cu nerezidenţi în conturile deschise la societăţi bancare autorizate de BNR.”

Companii precum Vodafone, Dacia, cât şi agenţii imobiliari de pe piaţa locală practică tarife în euro pentru produsele şi serviciile pe care le vând.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO