Bănci și Asigurări

Bancherii sunt incoltiti de rezervele minime obligatorii si de Ordonanta 61

18.04.2003, 00:00 18

Pe langa volatilitatea marea a legislatiei in domeniu si a metodologiilor de lucru, nivelul ridicat la care continua sa se mentina rezervele minime obligatorii in valuta sunt principalele probleme cu care se confrunta bancile, a afirmat ieri, la seminarul "International Banking&Finance", organizat de Bucharest Business Week, seful bancherilor-  Radu Gratian Ghetea.
"Trei sunt in opinia noastra (n.r.-a bancilor) problemele stringente in acest moment. In primul rand, cunoscuta ordonanta 61 (n.r.-privind intaietatea la recuperarea creantelor), care in forma care este acum, este o piedica in dezvoltarea activitatii bancare. Apoi, faptul ca rezervele minime obligatorii in valuta continua sa se mentina la un nivel ridicat nu face altceva decat sa ne produca costuri suplimentare. Si nu in ultimul rand Ministerul Finantelor va trebui sa clarifice modul in care se vor impozita diferentele de curs valutar inregistrate de banci in contabilitate", a mentionat Ghetea.
In ultimele saptamani la ordinea zilei in sistemul bancar a fost impactul pe care aceasta controversata Lege de aprobare a ordonantei 61 privind recuperarea creantelor bugetare il va avea asupra bancilor. Acum cateva saptamani bancherii au primit de la Finante asigurari ca normele de aplicare vor fi mult mai "digerabile" si interpretarea legii se va face dupa caz mult mai relaxat.
Cele mai contestate prevederi ale acestei legi se refera printre altele la faptul ca organele de colectare a creantelor bugetare (statul cu alte cuvinte) au prioritate fata de ceilalti creditori in executare silita (bancile de exemplu), dar si la cea care obliga bancile sa comunice administratiei fiscale date despre persoanele fizice si juridice care intra in executare silita.
Aceasta lege si impactul ei asupra sistemului bancar va fi subiect de discutie si astazi in Adunarea Generala a Actionarilor a ARB.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO