Bănci și Asigurări

Băncile au ajuns greu la dobânzi de o singură cifră şi la creditele de consum

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

11.11.2014, 00:07 724

Cele mai ieftine oferte de credite de nevoi personale afişează în prezent dobânzi mai mici de 10% pe an, dar numai pentru clienţii cu cont de salariu, care a devenit în ultimii ani un element de confort important pentru bănci, mai ales că aceste credite nu au alte garanţii în spate.

Dobânzi efective sub 10% pe an afişează Banca Românească (9,59%), Garanti Bank (9,74%) şi Millennium Bank (9,82%). Rata pentru un credit de 25.000 de lei contractat pe o perioadă de cinci ani porneşte astfel de la circa 520 de lei.

„Scăderea dobânzilor din ultima perioadă la creditele de nevoi personale nu este neapărat datorată băncilor şi este datorată scăderii accentuate a indicatorului Robor. Creditele de consum sunt cele mai avantajoase pentru bănci întrucât aduc câştiguri cel mai rapid”, a explicat Liviu Andrei, director executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Costul leilor a ajuns săptămâna trecută la minimul istoric de 1,82% pe an, iar ieri indicatorul Robor la trei luni era de 1,84% pe an. Evoluţia costului de finanţare al băncilor ar putea influenţa pe viitor costul creditelor în lei.

Cel mai ieftin credit de consum standard este acordat de austriecii de la Volksbank, dobânda efectivă fiind de 10,4% pe an, prima rată este în valoare de 530 de lei, iar costul total ajunge la aproape 32.000 de lei.

Stocul creditelor de consum în moneda naţională a început să crească începând din luna martie şi a ajuns la circa 23,5 miliarde de lei.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- stocul creditelor acordate populaţiei şi companiilor

- detalii despre dobânzile acordate de bănci 

- evoluţia dobânzilor la depozite

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO