Bănci și Asigurări

Băncile au coborât în februarie la noi minime cu bonificaţiile la depozitele de retail

Băncile au coborât în februarie la noi minime cu...

Autor: Liviu Popescu

31.03.2015, 00:06 155
Depozitele noi în lei ale persoanelor fizice erau bonificate la finele lunii februarie cu o dobândă medie de doar 2,4% pe an, ceea ce reprezintă un minim istoric, nivelul fiind în scădere cu aproximativ un punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.
 
Scăderea dobânzii din februarie comparativ cu luna anterioară a fost de 0,2 puncte procentuale, fiind cel mai mare declin din ultimii doi ani. Spre comparaţie, în 2009 bonificaţia medie oferită la depozitele noi de retail era de patru ori mai mare, iar în 2008, în plină criză, aceasta ajungea la 15% pe an.
 
„Dinamica ratelor de dobândă a fost influenţată de deciziile şi semnalele de politică monetară din România şi din zona euro, într-un context internaţional caracterizat prin creşterea probabilităţii inflexiunii ratei de dobândă de referinţă în Statele Unite în acest an. Perspectiva implementării unor noi măsuri de relaxare de politică monetară emise de BNR în februarie au determinat scăderea ratelor de dobândă la depozitele în lei către minime istorice, scrie într-un raport al Băncii Transil­vania semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.
 
Băncile plăteau în urmă cu şase-şapte ani dobânzi ridicate întrucât rămăseseră fără linii importante de finanţare externă şi încercau să-şi construiască o bază de clienţi. În cea de a doua lună din acest an, dobânzile la creditele noi de retail au ajuns la 8% pe an, în scădere cu aproape un punct procentual faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Comparativ cu ianuarie 2015, dobânzile la creditele noi de retail sunt mai mari cu 0,6 puncte procentuale. Pe segmentul corporate, creditele noi afişau un cost mediu de 5,19% pe an, cu 2,2 puncte procentuale sub nivelul din februarie 2014, iar dobânzile oferite la depozitele noi au atins 1%, declin anual de 1,5 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO