Bănci și Asigurări

Bancile au mai plasat 1,5 mld. lei la BNR

13.10.2006, 18:36 5

BNR a atras putin peste 1,5 miliarde de lei (echivalentul a 427 de milioane de euro) prin vanzarea de certificate de depozit pe trei luni, atat cat anuntase miercuri ca doreste sa atraga.
Certificatele au fost vandute la o dobanda medie de 8,71% pe an, in timp ce maxima acceptata de BNR a fost de 8,75% pe an. Cele 16 banci care au participat la licitatie au inaintat oferte care totalizau ceva mai mult de 1,6 miliarde de lei.
Apetitul dealerilor pentru plasamente pe termen lung este limitat, pe fondul nesigurantei care persista in privinta lichiditatilor. In iulie si august, dealerii s-au vazut nevoiti sa atraga finantari la costuri ridicate dupa ce imobilizasera fonduri pe termen lung la BNR.
Dobanzile pe termen scurt au ramas insa in jurul nivelului de 8% pe an pe piata monetara interbancara. De altfel, miercuri ajunsese la scadenta un depozit de 1,25 miliarde de lei, astfel ca pe piata exista un surplus de lichiditate.
La inceputul saptamanii, BNR a atras 2,1 miliarde de lei in depozite pe o saptamana.
In septembrie, BNR a vandut certificate de depozit (CD) de 1,125 miliarde de lei, atragand astfel 75% din suma propusa initial. In august banca centrala nu a vandut CD-uri, in conditiile in care licitatia a fost organizata in aceeasi zi cu sedinta pe probleme de politica monetara, iar dealerii au cerut dobanzi mai mari, anticipand o intarire a conditiilor monetare. In aceste conditii, stocul de CD din portofoliul BNR a ajuns in luna august la zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO