Bănci și Asigurări

Bancile italiene isi urmeaza clientii

28.11.2001, 00:00 18



Cresterea de la an la an a investitiilor italiene in Romania, diferentele de mentalitate intre cultura romaneasca si cea italiana si lipsa suportului bancar pentru investitorii italieni, a determinat in ultimii ani intrarea in sistemul bancar a tot mai multe banci italiene.

"Aparitia a tot mai multe banci italiene este legata de un gol care trebuia acoperit.In ultimii zece ani prezenta italiana in Romania a crescut simtitor. Ma refer mai ales la prezenta intreprinderilor mici si mijlocii, nu numai la cea a marilor grupuri. Lipsa suportului bancar a franat trecerea la procesul normal de dezvoltare; oamenii de afaceri se plangeau de numeroasele riscuri legate de activitatea bancilor locale precum si de marea diferenta in ceea ce priveste mentalitatea organizatorica si operativa", a afirmat Franco Antiga, presedintele Bancii Italo-Romena.

Desi Italia este principalul partener comercial al Romaniei, pana in urma cu un an bancile italiene au stat in expectativa privind intrarea pe piata romaneasca. Totusi, in ultima vreme s-a simtit o intrare mai serioasa a bancilor italiene in sistemul nostru bancar.

UniCredito a cumparat Demirbank, Cardine Banca a preluat 75% din West Bank, Banca di Roma a decis sa-si deschida o sucursala, iar Banca Italo Romena, prima prezenta italiana la noi, si-a majorat expunerea pe Romania si a trecut la o politica de expansiune atat a retelei cat si a gamei de produse.

Potrivit oficialilor Italo-Romena in urmatorii doi ani planurile de investitii initiale in Romania sunt in jur de 100 miliarde de lire (aproximativ 45 milioane de dolari). Banii vor fi directionati atat pentru dezvoltarea activitatilor bancare, cat si pentru extinderea in domeniul leasingului si al asiguarilor.

Banca intentioneaza sa deschida pe langa sucursalele din Bucuresti, Timisoara si Arad, si sucursale la Cluj, Oradea si Brasov.

Banca Italo Romena este un institut de credit italian si este prima banca italiana care a deschis in Romania o sucursala. Actionarul majoritar al bancii este Grupului Veneto Banca care detine 93% din capital, in timp ce restul de 7% este detinut de Banca Comerciala Romana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO