Bănci și Asigurări

Bancile locale scot profiturile catre bancile-mama prin dobanzi la credite

Bancile locale scot profiturile catre bancile-mama prin dobanzi la credite
13.04.2010, 23:10 34

Fondurile inregistrate in statisticile BNR ca depozite pe termenmediu si lung ale nerezidentilor s-au stabilizat din septembrieanul trecut inregistrand variatii reduse, intre 7,1 si 7,3 mld.euro. Luna februarie a adus o scadere cu 108 mil. euro, pana la7,23 mld. euro. Comparativ cu februarie anul trecut, soldul esteinsa mai mare cu aproape doua miliarde de euro.

Analistii spun ca aceste sume reflecta in fapt finantari primitede bancile locale de la bancile-mama din strainatate, prinintermediul unor tranzactii financiare complexe. "In momentul defata prin pastrarea expunerii (asumata de noua grupuri financiarestraine cu o prezenta locala importanta in cadrul acordului cu FMI,n. red.) exista euro chiar in exces fata de cererea de credite si,de asemenea, sunt si lei foarte multi pe paita. Astfel, in momentulde fata nu mai are sens sa recurgi la mecanismele care au alimentatcresterea acestor depozite in trecut", spune NicolaieAlexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. Pe parcursulanului trecut BNR a redus rata de constituire a rezervelor minimela valuta de la 40% la 25%, masura prin care a eliberat bancilorcirca 6 miliarde de euro. O buna parte din bani a fost absorbita destat, prin vanzarea de obligatiuni in euro.

Cresterea soldului de pe parcursul anului trecut a venit si inconditiile in care grupurile internationale au mutat o parte dinfinantarile acordate subsidiarelor locale pe perioade scurte catrescadente mai lungi.

Miscarea de mutare a finantarii de pe termen scurt pe termenlung a fost incurajata de decizia BNR de a reduce de la 40% la 0%rata de constituire de rezerve minime pentru sumele atrase invaluta de catre banci. Din punct de vedere prudential, atragerea defonduri pe termen lung pentru finantarea unor active cu maturitatilungi (cum sunt creditele) asigura un confort mai mare.

Astfel, la sfarsitul anului trecut datoria externa pe termenscurt (cu maturitati mai mici de un an) a bancilor era de 6,11miliarde de euro, fata de 10,5 miliarde de euro la sfarsitul anului2008, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.

Datoria pe termen lung a bancilor era la sfarsitul anului trecutde 15,3 miliarde de euro, fiind impartita aproape egal intrecredite si categoria "alte surse" - al carei sold corespundea celuial depozitelor pe termen mediu si lung ale nerezidentilor.

Sumele incluse in serviciul datoriei externe, de 307 milioane deeuro, includ atat dobanzile, cat si partile de principal(imprumutul initial) platite in aceasta perioada. Pe intreg anul2009 platile aferente acestor depozite au fost de 2,2 miliarde deeuro, in crestere cu 56% fata de 2008, cand si soldul depozitelorfusese mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO