BCR, cea mai mare banca din sistem, incinge lupta pentru atragerea de lichiditati in lei si arunca pe piata o dobanda de 14,5% pe an la depozitele pe termen de doua luni, acordata indiferent de suma depusa.
Oferta este valabila pana la sfarsitul lunii februarie si vine in contextul in care bancile continua sa ridice dobanzile pentru a stoarce lei, dar si euro de la clienti, stabilind noi maxime. La euro, BCR plateste o dobanda de 7% pentru a atrage depozite pe doua luni.
Raiffeisen ofera pana la sfarsitul lunii 14,5% la depozitele de peste 40.000 de lei pe trei luni.
La lei, cea mai mare dobanda standard este platita in prezent de portughezii de la Millennium Bank, care ofera 16% pentru scadentele de noua si douasprezece luni. Banca Romaneasca tine aproape, oferind o dobanda de 15,5% la depozite pe patru luni, in timp ce OTP plateste 14,25% pentru depozite pe doua luni, iar BRD da 13,75% pentru sume depuse pe trei luni. Si Banca Transilvania ofera o dobanda de 14,5% la contul de economii la vedere pentru sume de peste 10.000 de lei. In general, pentru sume mari, de peste 100.000 de lei, orice banca este dispusa sa negocieze dobanda, oferind bonificatii mai mari cu cel putin un punct procentual peste dobanda standard.
Pe piata monetara dobanzile se situeaza la niveluri de 15,3-15,6% pe an, iar BNR ofera lichiditati la o dobanda de 14,25%. "Pentru un supraveghetor, dobanda pe care o banca este dispusa sa o plateasca ofera si indicii despre nivelul riscului. Institutia de supraveghere ii monitorizeaza si mai intens pe cei care incearca sa promoveze 'oferte de vis'", afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR. Bancile sustin ca nu majoreaza dobanzile la depozite pentru ca ar avea vreo problema de lichiditate. "BCR continua sa sustina si sa promoveze economisirea", spune Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei dezvoltare afaceri si produse retail din BCR.
"Lichiditatea Millennium Bank continua sa fie foarte buna. Dobanda oferita la depozite reflecta evolutia si starea actuala a pietei monetare si isi popune sa stimuleze economisirea cu scadente pe termen lung", afirma si reprezentantii Millennium Bank. Seful Supravegherii din BNR spune ca o banca sau alta poate avea temporar probleme de lichiditate pe fondul neincrederii existente pe piata in contextul crizei globale sau a unor operatiuni pe care acestea le efectueaza pe piata valutara.
Cinteza afirma ca trebuie luate in calcul nu numai cifre seci afisate, de genul depozite cu dobanda de 24%, dar si termenele si conditiile (de pilda daca e vorba de dobanda compusa). "Cei care ofera aceste dobanzi nu sunt dominanti (in luna decembrie 2008 dobanda oferita la depozitele pe o luna era in medie de 13-14%), si nu de putine ori o asemenea cifra este de fapt rezultatul capitalizarii. Daca acestea sunt insa promovate agresiv, pot induce si perceptii gresite", afirma Cinteza.