Bănci și Asigurări

Bancile straine ies si in provincie

13.07.2001, 00:00 24



Pentru ca Bucurestiul este aproape saturat din punctul de vedere al acoperirii cu servicii financiare, bancile straine isi indreapta tot mai mult atentia asupra extinderii activitatilor in teritoriu.

Cele mai atractive sunt orasele din regiunile cele mai dezvoltate, in care opereaza companii de talie mare, de preferinta cu capital majoritar privat. Zona Banatului si Ardealul beneficiaza deja de cea mai importanta prezenta a sucursalelor de banci straine, care au gasit aici si numeroase firme cu capital strain.

Piata de retail, care implica o serie de costuri relativ ridicate, nu reprezinta inca o tinta prea importanta pentru bancile straine. Acestea ofera si servicii in domeniu, insa numai incepand de la anumite sume limita.

*ING Bank, prima banca internationala intrata pe piata romaneasca dupa 1989, are in prezent cea mai extinsa retea teritoriala. Incepand din aceasta luna, ING este prezenta si la Brasov, dupa ce si-a deschis sucursale la Bucuresti, Timisoara, Cluj, Ploiesti, Pitesti, Constanta, Oradea si Bacau.

Serviciile oferite includ operatiuni bancare curente, plati interne si internationale, finantare, cash-management, servicii de custodie, operatiuni pe piata financiara - tranzactii pe piata valutara si monetara. ING este un grup integrat de servicii financiare - banca, asigurari de viata si managementul activelor.

La ora actuala, ING Group ocupa locul al treilea in Europa dupa capitalizarea bursiera. In Romania, ING ofera clientilor sai servicii de banca, de banca de investitii, de brokeraj, de asigurari de viata si de "employee benefits" (divizia care ofera un pachet complex de servicii financiare si beneficii adresate companiilor pentru angajatii lor).

La sfarsitul anului trecut, ING Romania se afla pe locul patru din punctul de vedere al activelor in sistemul bancar autohton.

*Bank Austria Creditanstalt Romania este la primul pas in dezvoltarea unei retele teritoriale, deschizandu-si ieri la Timisoara prima sucursala in afara Bucurestiului.

"Deschiderea de noi sucursale in diferite regiuni ale Romaniei face parte din planul nostru pe termen mediu. Intinderea tarii si importanta economica a fiecarui judet si oras, obliga toate bancile care ofera servicii atat clientilor persoane fizice si cat persoanelor juridice, sa aiba o retea corespunzatoare de sucursale", a declarat Christoph Greussing, vicepresedinte al consiliului de administratie al Bank Austria Creditanstalt Romania.

El a adaugat ca Timisoara a fost intotdeauna in fruntea listei, iar "numarul de companii din oras, cat si potentialul clientilor, ma fac increzator in succesul sucursalei noastre".

Bank Austria Romania a avut la sfarsitul anului trecut active totale185 milioane euro, in crestere cu 73 % fata de anul precedent.

De la inceputul acestui an Bank Austria este membra a HVB Group (fuziunea dintre HypoVereinsbank Germania si Bank Austria) care, cu active totale de peste 716 miliarde euro, este cel de al treilea mare grup bancar din Europa.

*Volksbank Romania a inceput extinderea cu zona de vest, deschizandu-si prima sucursala in teritoriu la Cluj. In pregatire se afla la ora actuala deschiderea de alte unitati la Sibiu, Brasov, Timisoara, Targu Mures.

Alte doua sucursale vor fi deschise in Bucuresti. Volksbank Romania are capital austriac si se concentreaza cu precadere pe oferirea de produse si servicii adresate intreprinderilor mici si mijlocii si persoanelor fizice.

In septembrie, Volksbank Romania va intra si pe piata cardurilor bancare cu trei tipuri de carti de plata VISA - Electron, Classic si Business, care vor fi emise atat in lei, cat si in valuta si vor oferi facilitati de overdraft (descoperit de cont).

*Demirbank Romania, care si-a deschis sucursale in cele mai importante orase: Bucuresti (doua), Brasov, Bacau, Braila, Cluj, Constanta, Piatra Neamt, Ploiesti, Oradea si Timisoara are una dintre cele mai extinse prezente in teritoriu.

*Finansbank Romania, o alta banca cu capital turc, si-a dezvoltat o strategie similara de expansiune, avand sucursale operationale in: Bucuresti (patru), Brasov, Cluj, Cosntanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Timisoara si Focsani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO