Bănci și Asigurări

Bancpost a iesit din actionariatul Garanta

17.01.2005, 00:00 43

Compania Ethniki, unul din cei mai importanti jucatori pe piata asigurarilor din Grecia, si-a majorat, in luna octombrie 2004, participatia la capitalul social al societatii de asigurare-reasigurare Garanta, de la 72,62% la 91,62%, prin preluarea pachetului de actiuni detinut de BancPost.
"Consiliul de Administratie al BancPost a decis, la finele lunii septembrie, sa nu participe la majorarea capitalului social al Garanta, in suma de doua milioane euro, propusa in AGA societatii de asigurare din 20 septembrie. S-a considerat ca lipsit de sens ca BancPost sa pastreze o pozitie minoritara intr-o societatea de asigurari al carei actionar majoritar este un grup concurent, Ethniki", a declarat directorul de comunicare al BancPost, Hermina Apostol. BancPost este controlata de banca elena EFG Eurobank.
Partile au hotarit ca cea mai buna solutie pentru BancPost ar fi sa renunte la participatia detinuta la Garanta, prin vinzarea participatiei catre Ethniki.
Apostol a evitat sa dea detalii despre valoarea tranzactiei, iar reprezentantii Garanta, Daniela Grigore, directorul general adjunct al companiei de asigurari, a afirmat ca nu detine informatii despre suma. "Valoarea tranzactiei este cunoscuta doar de catre cele doua parti implicate in operatiune", a adaugat Grigore.
Inainte de majorarea de capital de doua milioane euro, ceilalti actionari ai Garanta erau Jean Valvis - 5%, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) - 1,41%, RomTelecom - 1,15% si Posta Romana - 0,82%. Potrivit lui Grigore, Garanta are in prezent un capital social care depaseste 160 miliarde lei, comparativ cu 84,9 miliarde lei inainte de operatiune.
La nivelul anului 2003, raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) arata ca societatea a subscris prime subscrise de 209,1 miliarde lei, din care asigurarile generale au totalizat 196,3 miliarde lei.
La finele lunii septembrie 2004, primele subscrise de Garanta au totalizat circa 300 miliarde lei. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO