Bănci și Asigurări

Bancpost ataca cu avans 0% la ipotecare

24.03.2008, 19:35 17

Bancpost, una din primele zece banci din Romania, a decis sa majoreze gradul de indatorare maxim acceptat pentru clientii individuali pana la 70% din veniturile nete lunare si sa finanteze in proportie de 100% achizitia de imobile, dupa ce a primit avizul BNR pentru utilizarea de norme proprii la creditarea persoanelor fizice.
Totodata, banca va renunta la avansul cerut pentru finantarile imobiliare.
Bancherii continua astfel lupta pentru atragerea de clienti pe retail, aducand oferte tot mai atractive, chiar in timp ce majoritatea discursurilor subliniaza inrautatirea climatului economic si cresterea riscurilor la creditare.
Majoritatea bancilor care au aprobate norme proprii au ales totusi sa finanteze pana la 100% din valoarea de achizitie a imobilelor si accepta graduri de indatorare de 65%-70% pentru clienti, sub presiunea concurentei.
Bancpost era printre putinii jucatori importanti pe retail care nu aveau aprobate norme proprii, fiind constransa astfel sa crediteze dupa reglementarile mai conservatoare impuse de BNR. "Speram ca, prin introducerea noilor produse de creditare cu ipoteca si prin optimizarea celor existente, Bancpost sa se repozitioneze pe piata atat din punctul de vedere al flexibilitatii, cat si din punctul de vedere al atractivitatii", spune Ana Cernat, director Divizia Credite Ipotecare in Bancpost.
Miscarea grecilor de la Bancpost vine insa la un moment in care majoritatea bancherilor vorbesc despre cresterea riscurilor pe piata, reflectata de cresterea delincventei la rambursarea creditelor. Spre exemplu, BRD-SocGen, care utilizeaza inca din vara trecuta norme proprii de creditare, a decis recent sa reduca usor gradul maxim de indatorare acceptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO