Bănci și Asigurări

Bancpost vrea sa vanda instrumente de protectie

18.04.2006, 00:00 13

Bancpost asteapta de la BNR aprobarile necesare lansarii contractelor cu optiuni pe cursul de schimb si pe rata dobanzii, prin care sa poata oferi clientilor protectie impotriva riscului financiar.

"Credem ca fluctuatiile de curs si aparitia tot mai multor clienti sofisticati creeaza o piata pe care ar fi pacat sa nu o valorificam. In plus, avem in vedere experienta altor piete emergente, unde desi la inceput au fost ezitari, ulterior cererea pentru astfel de produse a explodat", a declarat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

Banca va folosi expertiza in domeniu a grupului elen EFG Eurobank, actionarul sau majoritar.

Introducerea tranzactiilor cu contracte cu optiuni in obiectul de activitate al bancii urmeaza sa fie aprobata de actionari in AGA convocata pe 27 aprilie. Tot atunci va fi aprobata majorarea valorii nominale a unei actiuni de la 0,18 lei noi la 0,40 lei noi prin incorporarea primelor de emisiune aferente majorarilor de capital din 2004 si 2005.

"Aducem valorea actiunilor in linie cu capitalul real, astfel incat capitalul social sa reflecte cresterea fondurilor proprii", spune Bogza. In urma acestei operatiuni, capitalul social se dubleaza in lei, ajungand la 448 mil. lei noi (circa 126 mil. euro).

In prezent, inca nu exista o piata a "optiunilor", in conditiile in care primele oferte au aparut de-abia in toamna trecuta, intaietatea fiind disputata de ABN AMRO si HVB Bank. ABN AMRO Bank incheie contracte cu optiuni pe cursul de schimb pentru clientii companii, pe o perioada de maximum un an, produsele fiind destinate acoperirii riscului valutar. In schimb, HVB Bank are un pachet mai complex de produse derivate, instrumentele fiind destinate gestionarii riscurilor de piata si protejarii clientilor corporativi atat fata de riscul valutar, cat si de riscul de fluctuatie a dobanzii.

In februarie anul acesta, Raiffeisen Bank a deschis o nisa pe aceasta piata incipienta, oferind clientilor cu disponibilitati de peste 50.000 de euro varianta unor depozite structurate cu optiuni pe cursul de schimb valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO