Bănci și Asigurări

Banii de la FMI şi UE umflă rezerva valutară la 32,6 mld. euro în septembrie

 Banii de la FMI şi UE umflă rezerva valutară la 32,6 mld. euro în septembrie

Autor: Ciprian Botea

03.10.2010, 23:49 20

Rezerva valutară administrată de BNR a urcat în septembrie la unnivel record de aproape 32,6 miliarde de euro, cu un miliard deeuro mai mult decât la sfârşitul lui august, după ce FMI şi ComisiaEuropeană au eliberat două tranşe în valoare totală de douămiliarde de euro în cadrul acordurilor de împrumut încheiate cuRomânia.
Valuta aflată în grija BNR este cu aproape 200 de milioane de euromai mare decât nivelul din luna aprilie, când a fost înregistratrecordul precedent.

Luna trecută au intrat în rezerva băncii centrale 2,57 miliarde deeuro, reprezentând în cea mai mare parte cele două tranşe dinîmprumuturile de la FMI şi Comisia Europeană, dar şi venituri dinadministrare. FMI a alocat luna trecută 884 de milioane de euro încontul României, reprezentând a cincea tranşă din acodul stand-byde aproape
13 mld. euro încheiat în primăvara anului trecut. Comisia Europeanăa eliberat tot în septembrie a treia tranşă de împrumut, în valoarede 1,15 miliarde de euro. Până acum, România a tras circa 15miliarde de euro din pachetul de finanţare externă de aproape 20 demiliarde de euro.

În paralel, ieşirile din rezerva valutară a BNR au totalizat 1,55miliarde de euro luna trecută şi au reprezentat printre alteleplăţi în contul Comisiei Europene şi plăţi de rate şi dobânziaferente datoriei publice externe.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, fiind evaluată la circa3,2 miliarde de euro, cu 42 de milioane de euro mai puţin decât lasfârşitul lui august, în condiţiile scăderii preţului pe pieţeleinternaţionale. Astfel, rezerva totală ajungea la sfârşitul luiseptembrie la 35,8 miliarde de euro, faţă de 34,8 miliarde de euroîn luna precedentă.

În rezerva valutară publicată de BNR sunt incluse şi rezerveleminime obligatorii ale băncilor comerciale, constituite la nivelula 25% din pasivele acestora în monedă străină. Banii de la FMI aupermis reducerea acestora de la nivelul de 40% din 2009 şi arfacilita noi reduceri pentru ca Finanţele să atragă mai uşorlichidităţi de la bănci.
Plăţile pe care le are de făcut BNR în contul datoriei publiceexterne care ajung la scadenţă luna aceasta însumează 90 mil. euro,cu 11 mil. euro mai mult decât în septembrie. Datoria publicăexternă este plătită de BNR din contul Trezoreriei statului,acţionând ca intermediar al Ministerului de Finanţe.
Deoarece nu poate cumpăra obligaţiuni emise de statul român, BNRinvesteşte banii din rezerva valutară în titluri emise de ţăriledezvoltate şi îi plasează în depozite la bănci centrale. Lasfârşitul lui iulie, ultima lună pentru care există date, bancacentrală avea investiţii de 21,9 mld. euro în titluri de statstrăine, iar 8,6 mld. euro se aflau în depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO