Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus: profit de 3,5 mil. euro dupa 16 luni

08.02.2009, 18:47 19

Bank of Cyprus, care opereaza o sucursala in Romania, a obtinut un profit net de 3-3,5 milioane de euro dupa 16 luni de activitate pe piata locala.

"Consolidat pe Romania, am ajuns la credite de 575 de milioane de euro, in timp ce depozitele sunt de 200 de milioane de euro", spune Georgios Chirstoforou, directorul general al sucursalei locale a Bank of Cyprus. El subliniaza insa ca o mare parte din sume nu sunt inregistrate in bilantul sucursalei, ci in cel al grupului.
Cipriotii operau o retea de noua agentii in decembrie, iar numarul acestora ar trebui sa ajunga la 14 pana in aprilie.
"Am bugetat pentru anul acesta o crestere a portofoliului de credite cu 20%-30%. Acum trebuie insa sa facem planificari trimestriale", spune Christoforou. Pe piata au circulat speculatii privind posibila retragerea a cipriotilor de pe piata locala, insa seful sucursalei locale spune ca grupul ramane interesat de piata romaneasca. Dupa 2007 mai multe banci au ales sa isi deschida sucursale pe plan local, pe baza pasaportului financiar european.
Nume mari precum spaniolii de la LaCaixa sau belgienii de la Fortis pana la jucatori mai mici precum Depfa Bank sau banca franceza Sygma au notificat BNR aceasta intentie.
Banque Sygma Bank a anuntat insa recent BNR ca amana planurile de deschidere a unei sucursale la Bucuresti pe termen nelimitat, in timp ce germanii de la Depfa operasera deja mai multe amanari. "Am acordat credite de 150 de milioane de euro din toamna si pana acum. In ultimele trei luni am primit 700-800 de aplicatii de credite imobiliare. O parte din finantari sunt asigurate din resursele atrase pe plan local, dar majoritatea fondurilor vin de la grup", mai spune Christoforou.
La nivel de grup, Bank of Cyprus are depozite atrase de 27,9 miliarde de euro, la credite de 25,1 miliarde de euro, avand astfel o pozitie confortabila de lichiditate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO