Bănci și Asigurări

BCR vede o reducere a dobânzii BNR de 0,5 puncte anul viitor şi apreciere nominală a leului

BCR vede o reducere a dobânzii BNR de 0,5 puncte anul viitor şi apreciere nominală a leului

Autor: Alexandra Chelu

20.12.2010, 14:57 18

BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncteprocentuale, la 5,75%, până la finele anului viitor, pentru a da unsemnal de scădere a ratelor practicate de bănci şi a susţineeconomia, consideră analiştii BCR, care se aşteaptă şi la oapreciere nominală a leului, scrie Mediafax Business.

"O creştere economică sub potenţial ar trebui susţinută şi prinrelaxarea politicii monetare, inclusiv o reducere a dobânzii,singura care poate fi anticiclică în 2011 (…) Credem că la fineleanului viitor dobânda de politică monetară va fi de 5,75%, cu 0,5puncte procentuale sub nivelul actual, deci o reducere de micăamplitudine", a declarat economistul şef al BCR, Lucian Anghel.

Analiştii BCR se aşteaptă la o măsură de relaxare şi în sferarezervelor minime obligatorii, fiind cel mai probabilă o reducerecu cel puţin 5 puncte procentuale a ratelor la rezervele minime învalută.

Potrivit raportului macroeconomic "România - Sub semnulausterităţii", lansat luni de BCR, dobânda de politică monetară seva plasa la 5,25% la finele anului 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO