Bănci și Asigurări

BERD: Românii sunt cei mai nemulţumiţi de calitatea vieţii, din 34 de state în Europa şi Asia Centrală

BERD: Românii sunt cei mai nemulţumiţi de calitatea vieţii, din 34 de state în Europa şi Asia Centrală

Autor: Marius Oncu - Mediafax

28.06.2011, 21:07 576

Peste 80% dintre români sunt nemulţumiţi de calitatea vieţii,cea mai ridicată pondere înregistrată în 34 de state din Europa şiAsia Centrală incluse într-un sondaj realizat de Banca Europeanăpentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), informeazăMediafax.

La prima ediţie, derulată la sfârşitul anului 2006, a sondajului"Viaţa în tranziţie", realizat de BERD în colaborare cu BancaMondială, ponderea românilor nemulţumiţi se situa sub 70%.

În rândul tinerilor (categoria de vârstă 18-39 de ani), care erauîn 2006 de două ori mai mulţumiţi decât vârstnicii, satisfacţiaprivind calitatea vieţii a scăzut mai rapid, indicatorul fiind înprezent la acelaşi nivel pe toate categoriile de vârstă.

Optimismul privind viitorul a scăzut la mai puţin de jumătate înperioada analizată. Numai în jur de o cincime dintre români seaşteaptă pentru copiii lor la o situaţie mai bună decât a proprieigeneraţii, în pofida nivelului actual ridicat de nemulţumire,potrivit BERD.

România se situează astfel aproape de media a cinci state dinVestul Europei incluse de BERD în studiu pentru realizarea decomparaţii.

Aproape două treimi dintre gospodăriile din România au fostafectate de criza economică, unul dintre cele mai mari procentajedintre statele incluse în sondaj.

Criza a avut un impact puternic asupra a peste 70% din populaţia devârstă mijlocie (40-59 ani) şi a peste două treimi din categoria cuvenituri scăzute (cheltuieli echivalente cu mai puţin de 4.000 dedolari pe gospodărie). Vârstnicii (de peste 60 de ani) au resimţitimpactul crizei cel mai puţin, respectiv sub 50% dintrerespondenţii din această categorie de vârstă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO