Bănci și Asigurări

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule, reasigurat de Swiss Re

05.09.2006, 18:50 26

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule (BAAR) va fi reasigurat, incepand cu 1 ianuarie 2007, de mai multe companii, liderul contractului de reasigurare fiind Swiss Re, cel mai mare jucator de pe aceasta piata la nivel mondial. Contractul a fost intermediat de brokerul de asigurari Benfield, cu sediul central la Londra.
"Pana la sfarsitul lunii septembrie vom avea configuratia finala a contractului si vom sti exact cine sunt ceilalti reasiguratori si care sunt costurile", afirma Liviu Stoicescu, presedintele BAAR. Stoicescu este si director al departamentului auto la societatea de asigurari Omniasig.
Polita contractata de BAAR este de tip excedent de dauna, adica reasiguratorul acopera daunele care depasesc un anumit nivel. Reasigurarea BAAR este una dintre conditiile care trebuie indeplinite pentru a putea semna Acordul Multilateral de Garantare, care va permite romanilor sa circule in Spatiul Economic European si Elvetia fara a le fi verificata polita de asigurare de raspundere civila auto la frontiera.
"Reasigurarea este necesara deoarece, incepand cu data semnarii Acordului Multilateral de Garantare, BAAR va plati daunele produse in strainatate de soferii romani care nu au o polita de asigurare valabila", spune Stoicescu.
Pentru astfel de plati, BAAR dispune acum de fonduri de 14 milioane de euro.
Aceste fonduri sunt formate din contributiile companiilor de asigurari membre ale BAAR, care platesc anual 6% din primele brute incasate aferente politelor Carte Verde.
In acelasi timp, victimele accidentelor auto produse in Romania de autori necunoscuti sau neasigurati prin polite RCA sunt despagubite de Fondul de protectie a victimelor strazii, care are acum disponibilitati de circa 3,5 mil. euro. Acest fond era administrat pana de curand de BAAR, insa acesta va avea personalitate juridica proprie, urmand sa fie inregistrat ca asociatie profesionala.
Presedinte interimar al fondului a fost numit austriacul Boris Schneider, director general la Asirom. Disponibilitatile fondului sunt constituite din contributiile companiilor de asigurari.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a majorat recent contributia asiguratorilor la Fondul de protectie a victimelor strazii, care va fi, de la 1 octombrie, de 2,5% din incasarile aferente politelor RCA.
Potrivit presedintelui BAAR, disponibilitatile Biroului si ale Fondului de protectie a victimelor strazii vor ajunge la 20 mil. euro la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO