Bănci și Asigurări

Biroul de Credit ajunge sa supravegheze toata piata

17.02.2005, 00:00 14



La o jumatate de an de la inceperea activitatii, Biroul de Credit va ajunge sa supravegheze aproape intreg domeniul creditului de consum, o data cu intrarea in sistem a inca unei banci importante.



"In cursul acestei luni va intra in sistem inca o banca importanta, astfel incat vom ajunge sa supraveghem in proportie de aproape 100% piata creditelor pentru populatie", a declarat pentru ZF Serban Epure, directorul Biroului de Credit (BC), refuzand sa precizeze despre care banca e vorba. In prezent, numarul bancilor care colaboreaza cu BC este de 17, acestea acoperind 90% din piata de retail.



El precizeaza ca incepand tot cu luna februarie va participa activ in sistem si una dintre cele doua societati financiare non-bancare de pe piata care au semnat deja contractul de participare. Doua societati de asigurare si-au manifestat de asemenea intentia de a adera la sistemul Biroului. Recent, operatorii de telefonie mobila Connex si Orange si-au exprimat interesul de a colabora cu BC.



Epure mai spune ca la Adunarea Generala a Actionarilor, care va avea loc in cursul acestei saptamani, va fi luata in discutie si modificarea actionariatului, dupa ce trei banci si-au manifestat intentia de a deveni actionari. In actionariatul BC sunt cuprinse in prezent 24 de banci, participarile la capitalul social fiind proportionale cu cota de piata detinuta pe segmentul de retail.



Incepand cu luna aprilie, BC va trece la a doua faza de implementare, in care raportul de creditare va contine si informatii pozitive (numarul creditelor contractate de o persoana si valoarea acestora). "Am semnat deja contracte de participare pentru faza a doua cu sase banci. Pentru partenerii cu care colaboram din faza intai, lucrurile sunt mai simple, din punctul de vedere conectarii si al pregatirii oamenilor. Asteptam acum si celelalte banci", a adaugat Epure.



Restantele raportate la BC totalizau, la jumatatea lunii, 654 de miliarde de lei (17,8 milioane de euro). Dintre acestea, cele provenind de la credite in euro totalizau 1,1 milioane de euro, iar in cazul celor in moneda americana totalul era de 715.450 dolari (0,5 mil. euro).



Epure subliniaza ca, spre deosebire de luna ianuarie, in februarie nu mai exista persoane care sa aiba restante la mai mult de noua banci simultan (recordul era detinut de un debitor care inregistra restante la 11 banci). De altfel, numarul persoanelor care au fost raportate cu restante la cate doua banci a scazut cu 15%, pana la 11.609. "Numarul total al persoanelor recenzate (debitori cu restante mai mari de 30 de zile, n. red.) a crescut insa comparativ cu luna ianuarie, ajungand la 248.313", mai spune Epure. Numarul total al conturilor active este in prezent de 124.380. In cele sase luni de activitate, sistemul a raspuns la peste 600.000 de interogari.



El sustine ca, din punctul de vedere al numarului de interogari a bazei de date, luna ianuarie si prima jumatate a lui februrie au fost la nivelul lui noiembrie 2004, in ciuda unei traditionale diminuari a activitatii la inceputul anului. Rezultatele au fost insa afectate si de intrarea in sistem la inceputul anului a unei banci importante.



Bancherii spera ca, o data cu cresterea acoperirii Biroului de Credit si cu extinderea surpavegherii Centralei Riscurilor Bancare de la BNR (prin diminuarea plafonului minim al expunerii urmarite de la 200 la 100 de milioane de lei) sa se atenueze si ritmul de crestere a restantelor.



Siguranta in plus data de cele doua institutii ar putea permite si reducerea birocratiei legate de obtinerea unui credit. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO