Bănci și Asigurări

BNR a inregistrat zece IFN-uri in mai

31.05.2007, 20:20 18

BNR a inscris pana acum 118 institutii financiare nebancare in Registrul General, dintr-un total de 266 de companii care au depus actele necesare. Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a declarat la inceputul saptamanii ca inregistrarea INF-urilor se va finaliza "la un moment rezonabil", fara sa precizeze insa un orizont de timp clar.
La inceputul lunii mai erau inscrise in registrele bancii centrale 108 IFN-uri, respectiv cu zece mai putin decat a anuntat saptamana aceasta BNR. Totodata, la 3 mai doar 230 de societati notificasera BNR pentru inscrierea in registre.
Dintre IFN-urile care au depus pana acum cereri de inregistrare, 227 existau inainte de aparitia normelor BNR, iar 39 au fost infiintate ulterior. Dintre societatile de credit care desfasurau activitati anterior aparitiei cadrului legislativ, 82 au fost deja inregistrate, in timp ce 13 si-au retras cererile inainte sa primeasca un raspuns din partea BNR, iar alte 15 au fost respinse. Inca 117 institutii sunt in parcurs de "instrumentare" a cererilor, acestea putand sa isi desfasoare in continuare activitatea pana la obtinerea unui raspuns din partea autoritatii monetare. Situatia este criticata de catre jucatorii de pe piata, care spun ca aceasta echivaleaza cu aplicarea de reguli diferite pentru actori, astfel fiind distorsionata concurenta.
Cele mai multe IFN-uri inscrise in registrele BNR sunt companii de leasing, numarul acestora ajungand la 50. BNR a inclus pana acum numai 17 societati in Registrul Special, care reuneste IFN-urile cu un volum de activitate important. La polul opus, in Registrul de evidenta (care grupeaza casele de amanent si casele de ajutor reciproc) au fost inscrise peste 2.500 de societati, dintr-un total de circa 4.500, care au depus cereri. Potrivit datelor bancii centrale, IFN-urile detineau in decembrie 2005 active de 3,33 mld. euro, reprezentand aproape 10% din activele din sistemul bancar la acel moment. Banca centrala nu a prezentat date mai recente privind activitatea IFN-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO