Bănci și Asigurări

BNR a plasat o treime din rezerva valutara in obligatiuni europene

16.06.2006, 00:00 6

BNR a plasat in titluri de valoare straine anul trecut aproape 34 de miliarde de lei (echivalentul a 9,3 mld. euro), in crestere cu 7%, in lei, fata de decembrie 2004.

Banca centrala s-a orientat anul trecut mai mult catre titlurile europene, sumele investite in aceste active crescand in detrimentul celor plasate in obligatiuni americane.

In decembrie trecut, cea mai mare parte a portofoliului de titluri al BNR era compusa din titluri cu cupon, emise de trezoreriile europene. Aceste plasamente totalizau 20,5 miliarde de lei (5,6 miliarde de euro), in crestere cu 14% (in lei) comparativ cu sfarsitul lui 2004. Raportat la valoarea rezervei valutare din decembrie trecut, de 16,7 miliarde de euro, plasamentele in obligatiuni europene reprezinta putin peste 33%.

Sumele plasate in titluri cu discount emise de trezoreriile europene au crescut anul trecut cu aproape 31%, ajungand la 3,4 miliarde de lei (aproape un miliard de euro). Cea mai importanta crestere au inregistrat-o insa plasamentele in titluri cu cupon emise de Banca Reglementelor Internationale (BRI), soldul acestora crescand de zece ori (pe fondul unor volume reduse), pana la 0,22 milioane de lei.

Titlurile cu cupon emise de trezoreriile europene si BRI au rate de dobanda fixe. In cazul titlurilor denominate in euro, dobanzile sunt cuprinse in intervalul 2%-6% pe an, banda fiind mai ingusta decat in anul precedent (intre 2% si 7,25%).

Banca centrala nu a mai detaliat, asa cum facea in anii precedenti, trezoreriile emitente din zona euro in ale caror active investeste. Potrivit raportului privind riscul de curs, valorile mobiliare externe detinute sunt denominate numai in euro si in dolari.

In 2004, BNR avea in portofoliu titluri emise de trezoreriile din Franta, Germania, Olanda, Finlanda, Italia si Statele Unite.

BNR si-a redus sensibil detinerile de titluri cu discount emise de Trezoreria Statelor Unite, al caror sold a coborat de la 2,2 mld. lei la 0,9 mld. lei (0,25 mld. euro). Dobanzile la aceste titluri au variat intre 0,8% si 2,2% pe an, fata de o banda cuprinsa intre 0,8% si 1,2% pe an, in 2004.

Banca centrala a pastrat in stoc titlurile cu cupon emise de Trezoreria SUA, valoarea totala a acestora mentinand-se la 8,8 mld. lei (2,4 mld. euro). Pentru titlurile cu cupon in dolari emise de Trezoreria SUA ratele de dobanda sunt de asemenea fixe. Anul trecut, obligatiunile aflate in portofoliul BNR au adus dobanzi intre 2,25% si 6,63% pe an, randamentele urcand comparativ cu 2004, cand au oscilat intre 1,1% si 4,6% pe an.

BNR a obtinut anul trecut venituri din dobanzile aferente detinerilor de valori mobiliare externe (care includ obligatiunile) de 1,2 mld. lei (0,3 mld. euro). Cheltuielile cu dobanzile si cheltuielile asimilate provenind din valori mobiliare externe au fost de 0,3 miliarde de lei.

BNR a inregistrat in 2005 o pierdere de 14,5 mil. lei (aproape 4 mil. euro) din operatiunile cu titluri, de noua ori mai redusa decat cea din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO