Bănci și Asigurări

BNR a sanctionat si avertizat 30 de banci in 2005

10.07.2006, 19:01 25

Supraveghetorii BNR au gasit in cursul anului trecut mai multe fisuri in aplicarea de catre banci a normelor prudentiale in vigoare: cinci din cele sase sucursale de banci straine care opereaza pe piata au fost sanctionate, alaturi de alte 25 de banci comerciale, BNR cerand adoptarea de masuri in cazurile "unde gravitatea problemelor a impus acest lucru".
De asemenea, banca centrala a transmis 13 scrisori de atentionare care vizau probleme de management al lichiditatii, revizuirea normelor de creditare, elaborarea strategiilor privind profilul de risc.
In 2005, BNR a facut 68 de inspectii la sediul bancilor, din care 29 au avut tematici complete, iar alte 39 au vizat probleme punctuale.
In privinta gestionarii riscului de credit, principalele deficiente constatate au fost: determinarea si raportarea in mod eronat a expunerilor mari, respectiv depasirea limitei maxime admise pentru acestea, nerespectarea normelor proprii, cresterea volumului creditelor scoase in afara bilantului si ritmul scazut de recuperare, ponderea mare a garantiilor cu grad ridicat de risc. De asemenea, BNR a identificat disfunctionalitati ale sistemelor informative, cazuri de monitorizare deficitara a clientelei, precum si operatiuni care "prin natura lor pot fi incadrate in categoria tranzactiilor suspecte".
Si totusi, niciuna din cele 39 de banci de pe piata nu ar intra in faliment in cazul unui scenariu in care sistemul bancar ar fi supus unui soc determinat de deprecierea semnificativa a leului - cu 18,6% - combinata cu o reducere importanta a ratei dobanzii - cu 6,7 puncte procentuale, potrivit raportului anual pe 2005 al BNR.
"Simularile efectuate pentru finele primului semestru al anului 2005 au relevat un risc sistemic foarte mic", se spune in raportul bancii centrale.
Practic, in conditiile scenariului solvabilitatea la nivelul sistemului bancar ar inregistra un recul de doar 1,6 puncte procentuale.
BNR considera ca vulnerabilitatea principala pentru banci ramane riscul de credit, insa si acesta se plaseaza pe termen scurt "in interiorul coridorului de stabilitate financiara". Potrivit raportului BNR, "nu se impun masuri (noi) de remediere".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO