Bănci și Asigurări

BNR este acuzata ca nu grabeste informatizarea sistemului de plati

01.03.2001, 00:00 18



"Romania este singura tara din Europa Centrala si de Est in care clearingul se mai face manual. La BNR exista acum cam 700 de persoane care plimba hartii in acest sistem. Chiar si in Bulgaria clearingul se face automat", a afirmat ieri Mihai Batraneanu, director general al PC Net, la un seminar organizat pe IBM.

Orice constructie de e-commerce se bazeaza pe doua componente, una legislativa si una care tine de sistemul de plati, a mai precizat Batraneanu. Deocamdata in drum spre Parlament se afla legea semnaturii electronice, cea a comertului electronic si cea impotriva fraudelor pe Internet.

In ceea ce priveste sistemul national de plati, acesta este un factor vital pentru dezvoltarea activitatii de tip e-commerce (business-to-business sau business-to-consumer) in Romania, este de parere seful de la PC Net.

"Daca BNR va decide sa transforme sistemul de plati actual intr-unul automat, multe companii din Romania vor recurge imediat la serviciile online. BNR ar putea apoi impune bancilor comerciale sa ofere servicii de e-banking asa cum le impune majorarea capitalului social. Implementarea noului sistem ar putea fi efectuata in maximum sase luni iar finantarea se poate obtine chiar de la institutiile Uniunii Europene", a mai spus Mihai Batraneanu.

Adrian Vasilescu, directorul departamentului de comunicare din Banca Nationala a afirmat ca "BNR a intrat de cativa ani buni intr-un proces de fluidizare a sistemului de decontari si plati, dar acest lucru este destul de greu de realizat in conditiile din Romania". "Nu este simplu sa implementezi un astfel de sistem intr-o tara in care numerarul este rege", spune oficialul BNR.

El a adaugat ca parteneriatul cu Banca Frantei (n.r-incheiat anul trecut) are in vedere tocmai trecerea la modernizarea sistemului de plati si decontari si pregatirea BNR pentru conditiile impuse de Uniunea Europeana.

In acest context, anul trecut a fost infiintata TransFonD, societatea care a preluat de la BNR operatiunile de transferuri interbancare si cele ale Trezoreriei si care va gestiona intreg sistemul national de plati.

La inceputul anului 2000, BNR a cerut sprijinul Comisiei Europene pentru a putea duce la capat acest proiect care, de altfel, este o conditie a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, beneficiind astfel de 10 milioane de euro nerambursabile.

Potrivit, declaratiilor oficiale, la sfarsitul anului 2002 Romania va beneficia de un sistem de plati interbancare mondern, comparabil cu cel al tarilor din Uniunea Europeana.

Implementarea efectiva a sistemului electronic de decontari si plati, va cuprinde trei componente de baza, respectiv automatizarea caselor de compensatii, realizarea decontarilor in timp real si implementarea sistemului electronic de compensare, decontare si depozitare a titlurilor de stat.

La infiintarea TransFonD au participat alaturi de banca centrala 27 de banci comerciale si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). BNR detine 33,3% din actiunile societatii, participand cu 22,5 miliarde de lei, iar cele 28 de banci vor detine impreuna 67%, participand fiecare cu cate 1,6 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO