Bănci și Asigurări

BNR: Firmele nu iau credite din cauza garanţiilor şi a nivelului dobânzilor

BNR: Firmele nu iau credite din cauza garanţiilor şi a...

Autor: Liviu Popescu

18.12.2014, 00:05 178
Companiile care au solicitat un credit în perioada aprilie-septembrie afirmă că principale dificultăţi în accesarea unei finanţări sunt cerinţele privind garanţiile, nivelul dobânzilor şi cel al comisioanelor, potrivit unui sondaj privind accesul la finanţare al companiilor, realizat de BNR.
 
Sondajul are la bază un chestionar transmis unui eşantion de 10.500 de firme, dintre care circa 85% sunt întreprinderi mici şi mijlocii, corporaţiile fiind incluse exhaustiv.
 
Nivelul ridicat al fiscalităţii, concurenţa şi lipsa cererii sunt principalele probleme cu care s-au confruntat companiile în perioada analizată, notează specialiştii BNR.
 
Cea mai mare parte dintre firmele cu credite în lei şi euro, respectiv 40%, declară că ar fi afectate de o majorare chiar şi cu un punct procentual a ratei dobânzii. Peste o treime din companiile care au credite în euro indică o rată medie a dobânzii între 3-5% pe an, şi un sfert între 5-7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO