Bănci și Asigurări

BNR se gandeste sa lase bancilor mai multi bani

11.06.2001, 00:00 19



Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea accepta, incepand de luna viitoare, reducerea cu cel mult cinci procente a nivelului rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale trebuie sa le detina la banca centrala, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

El spune ca a obtinut promisiunea conducerii BNR de a supune aprobarii Consiliului de Administratie aceasta decizie.

Mai mult, banca centrala pare dispusa sa nu conditioneze diminuarea rezervei de cumpararea de catre banci a unui volum suplimentar de tilturi de stat, pentru a evita o crestere a lichiditatii in piata. ARB sustine ca, practic, prin eliberarea acestor bani ar putea fi extinsa activitatea de creditare.

Bancile ar dori chiar mai mult, respectiv si o reducere a rezervelor minime obligatorii constituite in valuta. Nivelul acestora este in prezent de 20%, fata de 12,5% inainte de criza de la inceputul lui 1999. "Sunt niste bani blocati degeaba", sustin surse bancare.

Rezervele minime obligatorii in lei se ridica la 30% din valoarea depozitelor constituite. Dobanda platita de BNR pentru rezervele minime este dobanda medie la vedere pe intreg sistemul bancar, calculata de banca centrala pe baza raportarilor primite de la banci.

Surse din banca centrala afirma ca, cel mai probabil, rezervele minime vor fi reduse, incepand de la 1 iulie, cu doar 2,5% - 3%, in masura in care totalul lichiditatilor atrase de BNR din piata interbancara se ridica la mii de miliarde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO