Bănci și Asigurări

BNR şi-a menţinut rezervele valutare la 31,5 mld. euro

01.09.2010, 23:15 13

Rezervele valutare ale BNR au înregistrat în august doar oscădere marginală, cu 26 de milioane de euro, până la 31,5 miliardede euro, în condiţiile în care atât intrările, cât şi ieşirile devalută din vistierie au fost reduse în luna august.

Aceasta a fost a doua lună în care rezervele au înregistrat oscădere uşoară (după un minus de 47 de milioane de euro în iulie).În mai şi iunie, când leul era sub presiune de depreciere, dinvistieria BNR au ieşit cumulat 759 de milioane de euro.

Stabilizarea rezervelor BNR a venit pe fondul acalmiei de pepiaţa valutară, leul fiind susţinut peste vară de vânzările devalută ale muncitorilor români din străinătate veniţi în ţarăpentru vacanţă, în timp ce pe segmentul clienţilor comercialioperaţiunile au avut volume foarte reduse.

De altfel, în august intrările de valută la rezervă au fost de733 de milioane de euro, iar ieşirile de 759 de milioane de euro,faţă de volume de peste 3 miliarde de euro, în iulie. "Ieşirilereprezintă modificarea rezervelor minime în valută constituite deinstituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţirate şi dobânzi aferente datoriei publice externe", potrivitBNR.

Rezervele valutare ale BNR vor urca însă probabil la un nou vârfistoric în septembrie, în condiţiile în care sunt aşteptateintrările tranşelor din împrumutul de la Fondul MonetarInternaţional şi Uniunea Europeană, cumulând peste două miliarde deeuro. În septembrie sunt programate plăţi în contul datorieipublice externe de circa 79 de milioane de euro.

Analiştii nu anticipează nici presiuni semnificative dedepreciere a leului în această toamnă - care să necesiteintervenţii pe piaţa interbancară- iar majoritatea consideră chiarcă BNR ar putea să permită o uşoară creştere a cursului, care arsusţine exporturile.

Rezerva de aur a BNR s-a menţinut la 103,7 tone de aur, aceastafiind evaluată la 3,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO