Bănci și Asigurări

BRD asteapta revenirea economiei inainte de a da drumul la bani

BRD asteapta revenirea economiei inainte de a da drumul la bani
16.02.2010, 23:05 19

Reducerile dobanzii-cheie la lei operate de BNR la acest inceputde an ar putea ajuta la incurajarea creditarii in 2010, insa BRDestimeaza ca nu va reusi sa majoreze soldul imprumuturilor acordatecu mult peste 2%, evolutia finantarilor fiind dependenta de iesireaeconomiei din recesiune, afirma Guy Poupet, presedinteleBRD-SocGen.

"Vrem sa contribuim la dezvoltarea economiei, dar nu neconcentram pe volume de business, ci pe calitatea creditelor, pesiguranta operatiunilor si pe profitabilitate."

Bancherul francez care a preluat conducerea BRD la 1 ianuarieconsidera ca 2010 va fi un an de tranzitie pentru Romania."Conjunctura economica internationala nu este inca stabilizata, iarcaracteristica generala este incertitudinea. Iesirea din criza vafi progresiva si mai degraba lenta."

Totusi, el sustine ca BRD priveste anul acesta "cu seninatate",bazandu-se pe soliditatea financiara si pe disponibilitateaajutorului de la banca-mama, Société Générale.

Dupa ce in 2009 a acordat 3.800 de credite in valoare de 135mil. euro in cadrul programului "Prima casa", avand o cota de piatade circa 30%, BRD se arata gata sa intre in noua faza aprogramului, in functie de cererea venita de la clienti.

Poupet se asteapta la o ameliorare din punctul de vedere alacumularii de credite neperformante, dupa ce in 2009 pondereaacestora a urcat la 10,5% fata de o medie de 15,4% la nivelulpietei. Costurile BRD cu provizioanele s-au majorat cu 128% fata de2008, pana la 1,1 mld. lei (262 mil. euro). In aceste conditii,banca a alocat peste 400 de angajati pentru activitatile desupraveghere a creditelor.

La capitolul reglementare, seful BRD spune ca nu se asteapta caBNR sa relaxeze cerintele de constituire a provizioanelor, pentruca oricum banca sa este relativ conservatoare la acest capitol.

In schimb, BRD resimte efectele obligatiei de reevaluare amijloacelor fixe. Poupet spune ca, potrivit estimarilor din acestmoment, profitul net al bancii de 792 mil. lei (187 mil. euro)anuntat ieri si neauditat ar putea fi corectat negativ cu circa 15mil. lei din cauza procesului de reevaluare care inca este in curs.Pe bilantul bancii scaderea din reevaluare este preconizata la 225mil. lei, pana la 48,2 mld. lei (11,5 mld. euro), in timp ce lanivelul solvabilitatii se va reflecta intr-o ajustare de la 12,7%la 12,2%.

Adaugand rezultatele companiilor afiliate de leasing, consumerfinance si brokeraj bursier, grupul BRD a strans un profit net de192 mil. euro (812 mil. lei), dupa ce in 2008 facea un profit de unmilion de euro pe zi.

Scaderea drastica a volumului de operatiuni ale clientilor s-avazut in franarea cresterii anuale a veniturilor din comisioane lanumai 7% fata de 31% in 2008. Totusi, acestea au adus 38% dinvenitul net bancar (diferenta dintre dobanzile incasate si celeplatite, comisioane, plus veniturile trezoreriei). Majorareaveniturilor din trezorerie a incetinit de la 38% la 13%.

Sursa de baza a profitului ramane marja de dobanda. BRD a redusieri cu inca jumatate de punct procentual dobanzile la depozitelein lei, cea mai mare bonificatie fiind de 8,25% pe an la depunerilepe trei luni. Poupet sustine ca banca este gata sa mai scada sidobanzile la credite, in functie de miscarile de pe piata.

In contextul prabusirii cererii de credite, reteaua teritorialaa fost inghetata la 930 de unitati, iar numarul angajatilor ascazut cu 363, pana la 9.080, reduceri de personal fiindinregistrate mai ales la BRD Finance, firma de credite de consum agrupului, care a raportat o scadere de aproape 19% a finantariloracordate in magazine, pana la 467 mil. lei. Numarul clientilorcompaniei s-a redus cu 58.000 fata de 2008, pana la 352.000.

Avand in vedere oprirea extinderii retelei si a deschiderii denoi subsidiare ale grupului, investitiile BRD s-au ridicat anultrecut la 40 mil. euro, din care jumatate in IT, fata de 64 mil.euro in 2008.

Pentru anul acesta, Poupet spune ca nu vor fi investitiiimportante, banca aflandu-se intr-o faza de consolidare si analizaa pietei.

Actiunile BRD au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri cu oscadere de 0,68%, ultimul pret fiind de 14,7 lei. Capitalizareabursiera a bancii se ridica la circa 2,5 mld. euro. Seful BRDestimeaza ca politica de dividende nu se va schimba semnificativ.Pana acum rata de distribuire a fost de circa 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO