Bănci și Asigurări

BRD duce dobanzile la depozite pe palierul de 8%

13.01.2010, 23:07 46

BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, a redus cu jumatatede punct procentual dobanzile bonificate la principalul produs deeconomisire in lei - Depozitul 1000, noile rate fiind de 8,75% pean pentru depunerile pe trei luni, respectiv 8,5% pentru scadentelede 1, 6 si 12 luni.

Banca preia astfel pe partea de pasive reducerea dobanzii-cheiede 0,5% operata recent de BNR, de la 8% la 7,5%. Cota medie depiata a BRD pe segmentul de depozite se situeaza la aproximativ17%.

Lucian Cojocaru, director executiv al Departamentului Comercialal retelei BRD, spune ca trebuia facute corectii si in privintadobanzii la depozite, dupa ce in decembrie banca a operat scaderiale dobanzilor atat pentru creditele imobiliare/ipotecare, cat sipentru creditele de consum cu procente intre 1,1 si 2,5 puncteprocentuale. "Trebuie mentinut un echilibru intre active sipasive", explica oficialul BRD, indicand preocuparea bancii pentruconservarea marjelor de dobanda care constituie cea mai importantasursa de venituri a unei institutii de credit.

In decursul anului trecut, bancile au triplat marja de dobandamedie la lei pe segmentul operatiunilor cu persoane fizice, de la2,37% in decembrie 2008 la 7,32% in noiembrie 2009. Cresterea aavut loc in principal pe seama reducerii dobanzilor la depozite,care au coborat la o singura cifra.

Cat priveste dobanzile la credite, bancherii continua sa invocelipsa cererii, sustinand ca aceasta nici nu ar putea fi stimulataprin ieftiniri ale imprumuturilor atat timp cat piata este dominatade incertitudine si de teama de efectele crizei.

"Daca in ceea ce priveste depozitele exista o tendinta decrestere, observata si in 2009, este dificil sa anticipam ce se vaintampla in privinta creditarii. Cererea de credite ramane scazuta,oamenii decid sa nu se mai imprumute nu neaparat din cauzadobanzilor, ci pentru ca nu mai exista apetit pentru indatorare inactuala situatie economica si pentru ca nu mai au veniturilenecesare care sa le permita sa apeleze la credite", afirma LucianCojocaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO