Bănci și Asigurări

BRD scumpeşte cu 10 cenţi administrarea contului curent şi taxează mai mult plăţile interbancare

BRD scumpeşte cu 10 cenţi administrarea contului curent şi taxează mai mult plăţile interbancare

Foto: Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

18.04.2012, 18:24 1202

BRD, a doua mare bancă după active, majorează din 15 iunie comisionul de gestiune a contului curent perceput clienţilor persoane fizice de la 0,7 la 0,8 euro pe lună (echivalentul monedei în care este deschis contul - aproximativ 3,5 lei), respectiv cu peste 14%. De asemenea, comisionul minim pentru retragerile de numerar în lei de la casieriile băncii creşte cu un leu, până la 3,5 lei, cota procentuală fiind menţinută la 0,5%. Pentru retragerile de cash în euro comisionul minim se triplează de la 1 euro la 3 euro.

De la vară BRD scumpeşte şi plăţile în lei către conturi din alte bănci, mărind numărul de tranşe valorice pentru care sunt stabilite comisioane specifice: de la 4 lei la 5 lei pe operaţiune pentru sumele mai mici de 500 de lei; 8 lei pentru sume între 500 şi 5.000 de lei; 10 lei pe operaţiune pentru sume între 5.000 şi 50.000 de lei; 21 de lei pentru plăţi de peste 50.000 de lei, faţă de 19,5 lei în prezent. În cazul plăţilor interbancare în valută, BRD va menţine comisionul procentual de 0,2% din sumă, însă taxa minimă va creşte din 15 iunie de la 10 euro la 15 euro.

Mişcarea BRD vine să întărească tendinţa conturată de mai multe luni pe piaţă: confruntate că prăbuşirea vânzărilor de credite şi a comisioanelor aferente, băncile încearcă să scoată venituri din produsele şi serviciile de bază care sunt folosite practic de orice client, începând cu administrarea contului curent care cel puţin aparent nu presupune un cost explicit pentru bancă. Doar din creşterea comisionul de cont curent BRD va încasa în plus 2,4 milioane de euro pe an având în vedere că are circa 2 milioane de clienţi de retail.

Majorări ale comisioanelor de gestiune a conturilor curente au aplicat recent şi alte bănci mari precum BCR şi Raiffeisen. BCR încasează lunar 3,5 lei, indiferent de valuta contului, în timp ce Raiffeisen reţine 2,5 lei în fiecare lună pentru contul standard, respectiv 4,9 lei din banii clienţilor care îşi încasează salariul prin această bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO