Eveniment

BRD a redus din nou estimarea privind creşterea economică a României în acest an, la 1,9%

BRD a redus pentru a doua oară în şase luni estimarea privind creşterea PIB în 2012, la 1,9%

Autor: Vlad Popescu

04.04.2012, 12:12 175

BRD, a doua mare bancă din România după active, a redus pentru a doua oară în şase luni estimarea privind creşterea economică din acest an, de la 2,1% la 1,9%, din cauza deteriorării perspectivelor exporturilor, PIB-ul urmând să urce în principal datorită investiţiilor şi consumului privat.

Analiştii BRD au coborât în luna otombrie a anului trecut prognoza de creştere economică a României pentru 2012 de la 2,8% la 2,1%.

"Consumul privat a revenit în 2011 dincolo de aşteptările noastre iniţiale şi au fost introduse măsuri de sprijinire a acestui indicator, din moment ce criza datoriilor de stat din zona euro va trage în jos dinamica exporturilor României (...) Anticipăm creşterea consumului privat cu 2,5%, în timp ce formarea de capital fix ar trebui să avanseze cu 6,5% în 2012. Cu toate acestea, am revizuit semnificativ, în sens negativ, estimările privind dinamica exporturilor, la 6%, depăşită de creşterea importurilor, de 7,8%. Contribuţia netă a exporturilor va rămâne negativă, în timp ce investiţiile şi într-o oarecare măsură consumul privat vor rămâne principalele motoare ale PIB", se arată într-un raport prezentat miercuri de bancă.

Unul dintre principalele riscuri de ordin extern pentru creşterea economică a României este scăderea cererii pentru exporturi din partea partenerilor comerciali din zona euro, însă stabilitatea leului comparativ cu variaţiile celorlalte valute din Europa Centrală şi de Est (care s-au apreciat de la începutul anului, reducând competitivitatea exporturilor statelor vecine - n.r.) ar putea atenua acest efect, se spune în raport.

Totodată, preţurile ridicate şi în continuă creştere ale petrolului, dar şi costul tot mai mare al importurilor, ar putea pune în pericol procesul de scădere a inflaţiei din România, notează BRD.

Pe canalul financiar, presiunile la care sunt expuse băncile din zona euro ar putea reduce finanţarea externă aflată la dispoziţia sectorului bancar românesc, îngreunând redresarea sectorului de credit.

Totuşi, măsurile adoptate la nivelul Uniunii Europene, inclusiv injecţiile de lichiditate derulate în ultimele luni de Banca Centrală Europeană şi acordul de reducere a datoriilor Greciei, au atenuat presiunile de pe pieţele financiare europene şi au redus la tăcere temerile privind o criză de lichiditate în sectorul bancar din zona euro.

La nivel mondial, stabilizarea perspectivelor economiei SUA a fost eclipsată, într-o oarecare măsură, de încetinirea prognozei de creştere economică a Chinei. Economiştii Societe Generale, banca-mamă a BRD, consideră că redresarea economiei globale semnalată recent este doar temporară şi va fi împiedicată de presiunile din sectorul bancar şi de preţurile ridicate ale petrolului.

Cu toate acestea, România a avut de câştigat în urma optimismului care a cuprins pieţele în ultimele luni, prin costuri de finanţare mai scăzute la nivel guvernamental şi prin scăderea marjelor credit-default swap (CDS) pe 5 ani, notează BRD.

Analiştii Societe Generale estimează creşterea preţului petrolului Brent la 127 dolari pe baril în trimestrul al doilea, de la 124-125 dolari pe baril în prezent, cotaţia urmând să urce la 135 dolari pe baril în trimestrul al treilea, pentru a încheia anul la 130 dolari pe baril.

Pe plan intern, BRD observă semnale privind accelerarea redresării consumului, în timp ce investiţiile sunt de asemenea în curs de a reveni.

"Relaxarea condiţiilor monetare şi injecţiile de lichiditate efectuate de BNR au ajutat la îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate pe piaţa monetară şi la reducerea costurilor de credit, cu un impact pozitiv atât în sectorul privat, cât şi în cel public, deşi viteza de transmitere către cel din urmă a fost mai rapidă", se spune în raport.

Pe de altă parte, ajustarea fiscală "notabilă" a tras în jos creştereaeconomică, din cauza procesului "necesar" de degrevare a sectorului public.

"Rămânem la părerea că o cerere internă rezistentă, obţinută atât prin consum final cât şi prin investiţii, este necesară în România pentru un model de creştere sustenabilă a PIB", consideră analiştii BRD.

Producţia industrială, unul dintre principalii factori de creştere economică de anul trecut şi totodată cea mai mare componentă a PIB, ar putea reprezenta un motiv de îngrijorare în acest an, pe fondul reducerii exporturilor, însă alte sectoare, precum retailul şi construcţiile, ar putea compensa o eventuală corecţie în industrie

Agricultura, care a contribuit în 2011 la PIB cu o recoltă foarte bună, are un potenţial semnificativ în acest an, însă înaintarea unei estimări precise este dificilă, deoarece acest sector depinde în foarte mare măsură de condiţiile metorologice. Aşteptările indică un an agricol normal, care ar reduce impactul agriculturii asupra creşterii economice, se arată în raport.

Pentru anul viitor, BRD anticipează o creştere economică de 3,1% în România, în contextul revenirii pe plus a economiei zonei euro, cu un avans estimat de 0,5%, faţă de minus 0,4% în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24