Bănci și Asigurări

BT a facut un profit net de 30 mil. euro la sase luni

08.07.2008, 20:02 14

Banca Transilvania (BT) a obtinut in primele sase luni un profit net de 111,4 milioane de lei (30,3 milioane de euro), potrivit rezultatelor financiare preliminare publicate ieri seara. Castigul bancii pe sase luni marcheaza astfel un salt cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In trimestrul al doilea profitul bancii a fost de 62,1 milioane de lei (17 mil. euro), in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada a lui 2007. Exprimat in euro, profitul a urcat cu numai 13%.
"In ciuda climatului international negativ si a situatiei pietei de capital, banca a inregistrat rezultate bune, cu focus pe consolidare si pe profitabilitate. In continuare ramanem atenti la mediul financiar international si la calitatea portofoliului de credite", a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
In prima jumatate a anului, BT a avut venituri totale de 490 de milioane de lei (133 milioane de euro), in timp ce cheltuielile s-au ridicat la aproape 359 de milioane de lei (peste 70 de milioane de euro).
Potrivit calendarului de comunicare, anuntarea rezultatelor financiare este programata pentru 4 august.
Activele bancii au ajuns la sfarsitul lui iunie la 15,8 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro), respectiv cu 14% peste nivelul la care se aflau la inceputul anului. La sfarsitul anului trecut, BT era a patra banca din sistem dupa activele detinute, potrivit BNR.
Intre timp, nu au mai fost publicate statistici oficiale, iar mai multi jucatori se inghesuie acum pe palierul de 3-4 miliarde de euro, astfel ca imaginea clasamentului este tot mai neclara. Volksbank detinea la sfarsitul lui iunie active (inregistrate in bilantul local) de 4,4 miliarde de lei, potrivit reprezentantilor sai. De asemenea, bancile grecesti precum Alpha sau Bancpost anuntau inca din martie active in jurul nivelului de patru miliarde de euro, insa datele includeau si expunerile externalizate catre actionari in strainatate.
In primele sase luni reteaua teritoriala a BT a fost extinsa cu 41 de noi locatii, apropiindu-se astfel de pragul de 500 de unitati.
Banca Transilvania a strans circa 100 mil. lei (27 mil. euro) in urma majorarii de capital, gradul de subscriere fiind de peste 94%. Banca a oferit actionarilor spre subscriere 305 mil. actiuni la pretul de 0,35 lei/actiune. Pretul actiunilor TLV in piata a scazut in ultimele zile sub nivelul de 0,35 de lei din oferta. La ultimul pret de ieri, de 0,335 lei/actiune, capitalizarea bancii este de circa 970 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO