Bănci și Asigurări

BT: profit operational cu 25% mai mare si active de 5,5 mld. euro

BT: profit operational cu 25% mai mare si active de 5,5 mld. euro

Robert Rekkers spune ca obiectivul de profit este "foarte ambitios" in conditiile actuale

03.04.2008, 17:21 16

Profitul net obtinut de Banca Transilvania (BT) in 2007 s-a ridicat la 340 milioane de lei (aproape 102 milioane de euro), fiind influentat de veniturile obtinute din vanzarea diviziei de asigurari a grupului, care s-au ridicat la 173,5 milioane de lei (53 de milioane de euro).
"Este un obiectiv extrem de ambitios in contextul international actual, dar avem incredere ca vom reusi sa il atingem cu o politica prudenta", a comentat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
De altfel, BT a mai incasat in ianuarie o a doua transa din vanzarea diviziei de asigurari, reprezentand circa 37 de milioane de euro. BT Asigurari a fost preluata in toamna trecuta de francezii de la Groupama pentru 100 de milioane de euro, iar grupul BT a incasat 90 de milioane de euro, corespunzator participatiei la capitalul companiei.
BT va mai incasa anul acesta o suma importanta si din vanzarea participatiei de 25% detinuta in cadrul Asiban, a treia companie ca marime a primelor brute subscrise de pe piata locala de asigurari. Procesul de vanzare este aproape de finalizare, sursele de pe piata indicand ca cea mai buna oferta evalueaza Asiban la 350 de milioane de euro.
Potrivit raportului privind situatiile financiare, care va fi propus spre aprobare actionarilor la Adunarea Generala de pe 22 aprilie, BT si-a planificat pentru anul acesta cresterea activelor cu 40%, pana la 19,4 miliarde de lei (5,5 miliarde de euro, la un curs estimativ de 3,5 lei pentru un euro).
Banca vizeaza o crestere cu 40% a creditelor acordate clientelei, la aproape 12 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro). Depozitele ar trebui sa urce mai rapid, cu 45%, la 15,3 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro). De altfel, banca a lansat recent un depozit pe 45 de zile cu o dobanda de 10% pe an la lei, in incercarea de a stimula economisirea.
"In contextul ultimelor evenimente de pe pietele financiare internationale (criza subprime, problemele de lichiditate ale marilor banci de investitii), parametrii de risc pentru anul in curs au fost stabiliti la niveluri mult mai prudente fata de anul 2007", mentioneaza raportul bancii. Rekkers spune ca au fost revizuite procedurile atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii, in conditiile in care circumstantele de pe pietele internationale necesita "o anumita prudenta bancara sanatoasa" la creditare. Printre obiectivele care vor fi prezentate actionarilor este si intarirea auditului intern, organizarea de inspectii privind riscul operational si inspectii de credit mai ample.
In privinta structurii portofoliului de credite, Rekkers afirma ca nu vor aparea modificari sensibile fata de anul trecut.
"Creditele de retail reprezinta circa 40% din portofoliu si cred ca va ramane la acest nivel". Potrivit planului, BT urmareste atingerea unei cote de 7% pe retail, cu o crestere accentuata pe carduri si credite de consum.
Banca Transilvania si-a bugetat pentru anul acesta investitii de putin peste 46 de milioane de euro.
Banca va continua sa isi extinda reteaua, urmand sa depaseasca 500 de unitati. Totodata, va fi schimbat si sistemul informatic de core-banking, pentru a permite gestionarea operatiunilor in crestere rapida ale bancii, dar si lansarea de servicii noi, cum ar fi e-banking. "Avem un proiect privind schimbarea sistemului de core banking; avem o analiza detaliata si am stabilit deja o lista scurta, cu trei furnizori", explica Rekkers. El nu a precizat la cat se vor ridica investitiile presupuse de aceasta schimbare, spunand ca procesul este laborios si este inca prea devreme pentru o asemenea evaluare.
Tot pentru anul acesta BT si-a planificat implementarea unui proiect de emitere de carduri inteligente cu cip.
Pana acum doar trei banci de pe piata - ProCredit, ING si Garanti Bank - au lansat astfel de produse, insa mai multi jucatori au anuntat planuri in acest sens. Banca urmareste sa ajunga la 1,5 milioane de carduri in portofoliu pana la sfarsitul anului si sa opereze o retea de 12.000 de POS-uri.
BT va urmari anul acesta simplificarea produselor de creditare, dar si finalizarea unei aplicatii de monitorizare a analizelor de credit privind gestionarea relatiei cu clientii.
Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de ieri la pretul de 0,74 lei/actiune, nivel la care capitalizarea bancii este de 1.21 mld. euro.

Obiective in 2008
Management mai strict al riscurilor si o politica mai prudenta de creditare
Cresterea profitului brut operational cu 25%, la 288 mil. lei
Expansiunea cu 40% a creditelor si cu 45% a depozitelor
Majorarea activelor cu 40%, pana la 19,4 mld. lei
Deschiderea a 80 de unitati
Cota de piata de 7% pe retail
Schimbarea sistemului de core-banking
Lansarea de carduri cu cip

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO