Bănci și Asigurări

BTR: datorii de 43 mil. dolari, iar active de numai 1,3 mil. dolari

04.02.2003, 00:00 12

Persoanele juridice care au fost prinse cu lichiditati la Banca Turco-Romana (BTR) in momentul declararii falimentului pot sa spere, cel putin pana la sfarsitul lunii, ca si-ar mai putea recupera o parte din bani. Sanse nu sunt insa prea multe. Si motivul este simplu: datoriile bancii catre creditori sunt de aproape 43 milioane de dolari in timp ce activele existente se mai ridica acum la doar 1,3 milioane de dolari.
Cat sa revina la fiecare dintre creditori in parte pentru a nu se considera neindreptatit? Greu de spus. Totusi, mai sunt sanse sa mai apara ceva bani de impartit celor care au fost prinsi cu bani la BTR. Un teren in comuna Stefanesti, a carui valoare este estimata la 8-10 milioane de dolari, dar care din pacate este in acest moment disputat pe cale juridica intre lichidatorul bancii - Fondul de Garantare a depozitelor in sistemul bancar - si unul dintre fostii creditori ai bancii, mai iute de mana si cu o influenta mai mare la un moment dat. Cu totul adunat , vorbim de 11-13 milioane de dolari pe care sa-i imparti in contul creantelor de 43 milioane de dolari.
Cu toate acestea, lichidatorul BTR ii cheama pe toti creditorii bancii - persoane fizice care mai au de luat bani peste suma garantata de stat de 109 mil. lei si persoane juridice - sa se inscrie la masa credala pana pe 18 februarie 2003. Acestia vor trebui sa isi inscrie declaratiile de creanta in dosarul nr.719/2002 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, sectia a VII-a comerciala. Fiecare va primi inapoi o cota parte din recuperarile pe care le va ,ao face ulterior lichidatorul, dar sperantele sunt destul de mici intrucat, din experienta anterioara a lichidatorilor, niciodata nu s-a recuperat mai mult de 30%.
"Noi incercam sa gasim solutii sa multumim pe toata lumea. In ultimul raport pe care l-am prezentat judecatorului sindic pe 21 ianuarie 2003 s-au prezentat exact cifrele: datoriile catre creditori 42,3 milioane de dolari, iar activele bancii 1,3 milioane de dolari. Vom incerca sa gasim cat mai multi bani. Exista o varianta si sa punem sechestru pe averile celor sapte persoane care s-au dovedit vinovate de falimentul bancii, dar este inca prematur sa vorbim despre cifre", spune Liviu Marica, director al Fondului de Garantare care se ocupa de lichidarea BTR. 
Persoanele fizice au avut in ultima luna a anului trecut posibilitatea sa-si recupereze banii - in limita a 109 milioane de lei - dar dupa cum au aratat cifrele peste 800.000 de dolari echivalent nu au fost ridicati de catre depunatori.
In luna mai a anului trecut, Banca Nationala a Romaniei a retras autorizatia de functionare a BTR dupa mai bine de un an de tergiversare in acesta problema. Problemele financiare ale BTR au inceput de fapt la sfarsitul anului 2000. Banca Nationala a amanat retragerea licentei de functionare a bancii, desi indicatorii financiari se situau la niveluri nepermise de normele bancare deoarece statul turc a promis in repetate randuri ca va gasi o posibilitate de acoperire a obligatiilor BTR.
Daca persoanele fizice care au avut depozite in limita plafonului maxim garantat de stat isi pot recupera probabil banii pana la sfarsitul a anului, persoanele juridice mai au de asteptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO