Bănci și Asigurări

Carpatica va bate pasul pe loc anul viitor. Dar asumat

09.12.2003, 00:00 16



Conducerea Bancii Carpatica si-a propus pentru anul viitor obtinerea unui profit net in jur de 142 mld. lei (3,5 mil.euro) si a unui profit brut de 175 mld. lei (4,3 mil. euro), nivele comparabile cu cele estimate pentru 2003. Activele bilantiere vor ajunge potrivit strategiei pentru 2004 la aproape 4.000 mld. lei, in timp ce capitalurile proprii se asteapta sa ajunga la 810 mld. lei.



"Suntem optimisti ca vom obtine rezultatele propuse, chiar daca va continua sa creasca concurenta. Pe primele 11 luni din 2003 am obtinut un profit brut de 138 mld. lei (aproape 3,4 mil. euro), in crestere cu 40,5% fata de perioada corespunzatoare din anul 2002, in timp ce profitul net a fost de 117 mld. lei (in jur de 2,9 mil. euro), de asemenea in crestere cu 28% fata de 2002", a comentat pentru ZF Nicolaie Hoanta, presedintele Carpatica.



El spune ca banca a mers dupa plan si la ceilalti indicatori. Astfel activele bancare au fost de 2.800 mld. lei, in crestere cu 59,4% fata de noiembrie 2002, iar fondurile proprii 670 mld. lei, in crestere cu 62,2% fata de perioada de comparatie.



Pentru tot anul se asteapta obtinerea unui profit net in jur de 130-140 miliarde de lei, iar activele bancare sa ajunga undeva in jur de 3.000 miliarde de lei. "Ultima parte a anului este intotdeauna mai activa, volumele de afaceri cresc, asa ca mai este timp de crestere", mai spune Hoanta.



Potrivit acestuia in acest an, banca si-a definitivat extinderea retelei de unitati in teritoriu, aceasta numarand in prezent 41 de unitati, din care 30 sucursale, 4 agentii si 7 reprezentante. "Pentru 2004 s-a aprobat extinderea retelei cu alte 6 sucursale", mai spune presedintele bancii.



Actionarii bancii Carpatica au aprobat la sfarsitul lunii mai un plan de investitii pentru acest an de aproape 4 milioane de euro. Principalele tinte urmarite erau construirea unui nou sediu central, extinderea retelei teritoriale si a programului de carduri, precum si achizitionarea unor pachete mai performante hardware si software.



Carpatica este o banca de talie mica pe piata bancara romaneasca, principalul atuu al ei fiind totusi reteaua de sucursale care a ajuns la 41 sucursale.



Banca este detinuta de un grup de persoane fizice si juridice romane si straine, actionarul semnificativ cu un pachet de peste 35% din actiuni fiind omul de afaceri Ilie Carabulea cel care detine si grupul Atlassib cu afaceri in domeniul transportului de persoane si al asigurarilor.



Actiunile bancii sunt listate de mai bine de trei ani pe piata Rasdaq, fiind printre cele mai lichide titluri. Pretul actiunilor Carpatica oscileaza de mai multa vreme in jur de 21.000 de lei. La acest pret capitalizarea bursiera a ajuns la 25,4 milioane de dolari. Capitalul social al bancii este in acest moment de 475 miliarde de lei, dar se analizeaza o noua majorare in cursul anului viitor. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO