Bănci și Asigurări

Castiguri mai mici la depozitele bancare

10.03.2003, 00:00 14

Reducerea dobanzilor pe piata monetara interbancara, dar si cea platita de Ministerul Finantelor la titlurile de stat emise, face ca tot mai multe banci sa reduca dobanzile platite la depozitele constituite de persoanele fizice si juridice.
Incepand din aceasta saptamana una dintre primele banci din sistem a carei strategie este construita pe lucrul cu persoanele fizice - Raiffeisen Bank - a decis sa reduca din nou dobanzile, de aceasta data amplitudinea reducerilor fiind mai mare decat de obicei: o medie de doua puncte procentuale.
Astfel, noile dobanzi fluctuante platite de Raiffeisen pentru conturile clientilor sai sunt: la 1 luna-12,5%, la 3 luni-13%, la 6 luni-14%, la 9 luni-15% si la 12 luni-16% pe an. Banca ofera si dobanzi fixe pentru scadentele o luna si trei luni, acestea fiind acum de 12% pe an si, respectiv, 11,5% pe an. Pentru conturile in valuta banca mentine dobanzile neschimbate.
Tot de la inceputul acestei saptamani si clientii Romanian International Bank (RIB) vor primi mai putin bani pentru economiile depuse in banci.  RIB va plati o dobanda de 14% pe an pentru depozitele la o luna, 15% pentru 3 luni, 16% -6 luni, 15%-9 luni si 14% pentru cele pe un an. Banca reduce cu un punct procentual si dobanzile la vedere, de la 2,5% la 1,5% pe an.
Va fi foarte interesant de vazut pana unde vor mai scadea dobanzile in contextul in care acestea incep sa devina real negative - sa nu mai acopere inflatia, mai ales pe scadentele mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO