Bănci și Asigurări

Cât de costisitor este stigmatul unei ponderi a neperformantelor de 20%

Cât de costisitor este stigmatul unei ponderi a...

Autor: Razvan Voican

29.05.2013, 20:36 540

O cincime din creditele din sistemul bancar au şanse minime de recuperare, această imagine statistică plasând România printre cele mai riscante pieţe din regiune, cu costuri pe măsură.

Marea majoritate a creditelor în cauză sunt deja provizionate integral şi asumate practic ca pierderi, însă problema este că acumularea de noi creanţe neperformante continuă.

Chiar dacă unii bancheri au adus în discuţie de mai multe ori specificităţile locale ale modului de calcul al valorii creditelor neperformante, începând cu obligaţia băncilor de a continua să contabilizeze dobânzi chiar şi în contul unor expuneri de la care nu mai au nicio speranţă de recuperare, banca centrală nu a considerat necesar să facă modificări. În acelaşi timp BNR continuă să menţină restricţii la cota de deducere a colateralului, însă la acest capitol ar putea avea loc o relaxare în perioada următoare. Un punct nevralgic îl constituie evaluarea colateralului respectiv, BNR făcând presiuni pentru o reflectare cât mai fidelă a preţurilor actuale de pe piaţă.

Dincolo de diferenţele de ordin metodologic, România apare astfel drept o piaţă în care creditarea este o activitate cu grad ridicat de risc şi ca atare foarte costisitoare. Costurile sunt suportate în primă instanţă de acţionarii băncilor afectate, care au nevoie de finanţare suplimentară, însă în final ajung şi în preţul produselor pentru clienţii buni. Revenirea firavă a economiei se vede cu greu în dinamica acumulării de noi credite neperformante. În cazul BCR, care are cea mai diversificată expunere la nivelul economiei, ponderea acestora a continuat să urce în trimestrul I al acestui an, apropiindu-se de pragul de 30%. La BRD, a cărei expunere acoperă de asemenea o plajă largă din economie, neperformantele au trecut de 22%.

Cât va dura digerarea creditelor care s-au transformat într-un balast pentru bilanţurile băncilor? Cum vor fi convinşi acţionarii să aloce noi resurse pentru reluarea unui ciclu de creştere a creditării? Cum va afecta această povară capacitatea băncilor locale de a se finanţa pe cont propriu?

Lideri ai sistemului bancar vor da răspunsuri la aceste întrebări în cadrul ZF Bankers Summit ’13, care va avea loc în perioada 12-13 iunie 2013

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO