Bănci și Asigurări

Ce preţuri mai acceptă bancherii pentru a scăpa de creditele cu probleme din portofolii

Ce preţuri mai acceptă bancherii pentru a scăpa de creditele cu probleme din portofolii

Autor: Claudia Medrega

22.09.2012, 15:11 1051

Preţul mediu la care se vând portofoliile de credite neperformante este de 12% din valoare, nivelul fiind influenţat de vechimea şi de mărimea portofoliilor.

Ritmul de creştere al vânzărilor de credite neperformante s-a temperat totuşi în acest an, după ascensiunea puternică din 2010 şi 2011, urmând să se stabilizeze pe viitor, afirmă Constantin Coman, directorul general adjunct al Coface, companie specializată în recuperarea de creanţe.

Coman va prelua din luna octombrie conducerea Coface, înlocuindu-l pe Cristian Ionescu, care a ocupat funcţia de country manager pentru România, Bulgaria şi Slovacia timp de nouă ani.

"Nu văd o creştere a ritmului de vânzare a pachetelor de credite neperformante. Aş putea remarca însă că trendul de creştere s-a mai potolit comparativ cu anii anteriori. Cred că se va stabiliza pe viitor. Băncile trebuie să fie foarte conştiente că externalizarea, vânzarea acestor credite din bilanţ, se face la preţuri de 12% din valoare, în medie. Cu siguranţă valoarea acestor portofolii este destul de mare. Şi atunci trebuie să se îngrijească să şi le protejeze cumva", a explicat Coman.

Tot mai multe bănci de talie medie şi mică au decis să-şi externalizeze activitatea de recuperare a creanţelor în ultimii doi ani după ce mult timp au încercat să-şi rezolve singure problemele cu creditele neperformante. Băncile sunt alături de firmele din telecom şi de furnizorii de utilităţi, principalii clienţi ai firmelor de recuperare. Acestea încearcă să scape de creditele neperformante din bilanţuri în condiţiile în care trebuie să constituie provizioane care le diminuează profiturile.

Tendinţa a fost în ultimii ani de deteriorare rapidă a portofoliilor de credite, vizibil mai rapidă decât pe alte pieţe din regiune, astfel că ponderea creditelor neperformante în total împrumturi a fost pe un trend continuu ascendent, depăşind 10% din total împrumuturi încă de la jumătatea anului 2010, triplu faţă de nivelul de la începutul crizei în 2008. Spre finalul anului 2011 rata creditelor neperformante a dat semne de stabilizare, în jurul nivelului de 14% din total împrumuturi, însă în prima jumătate a acestui an neperformantele şi-au reluat ascensiunea, inclusiv sub presiunea deprecierii rapide a leului în raport cu euro, astfel că ponderea s-a apropiat de 17%.

Pentru că băncile concurează mai puternic între ele pentru a reuşi să-şi vândă portofoliile de credite neperformante, şi preţurile la care recuperatorii cumpără au scăzut.

"Prin prisma crizei, preţurile au scăzut foarte mult. Există pachete de credite care se vând cu 7% sau 10% din valoare. Depinde foarte mult de vechimea, dar şi de mărimea portofoliilor. Media este de 12% din valoare. Miza este să recuperezi cât mai mult, dacă nu ai o problemă. Este clar că trebuie să recuperezi cel puţin preţul şi cheltuielile operaţionale, pentru că altfel nu face sens economic", a explicat Coman.

Perioada de timp pentru recuperarea costurilor pentru astfel de pachete este mai mare de un an şi jumătate, astfel că rentabilitatea nu este imediată. Costurile operaţionale sunt sub 10% din valoarea totală a creanţei, astfel că nivelul costurilor ajunge la 20%.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO