Bănci și Asigurări

Scade presiunea pe ratele la credite în lei

Scade presiunea pe ratele la credite în lei

Autor: Ciprian Botea

21.09.2012, 00:07 877

Dobânzile de pe piaţa monetară folosite ca reper de preţ pentru creditele în lei au intrat pe o pantă descendentă în ultimele săptămâni pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii din piaţă, ceea ce va atenua presiunea acumulată în lunile de vară pe ratele la creditele populaţiei şi companiilor.

Scăderea dobânzilor interbancare vine în contextul în care multe bănci urmează să actualizeze la sfârşitul lunii septembrie indicii de referinţă din contractele de credit. O dobândă mai mică cu o jumătate de punct procentual înseamnă pentru un client cu un credit ipotecar de valoare medie o economie lunară de câţiva zeci de lei.

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă în multe contracte de credit, a ajuns în prezent la aproape 5,6% pe an, fiind cu circa 0,4 puncte procentuale sub nivelul din urmă cu o lună, când costul leilor pe piaţa interbancară sărise peste pragul de 6% pe an din cauza lipsei de lichiditate.

Scăderea dobânzilor interbancare a fost mult mai vizibilă în ultimele două-trei săptămâni, după ce BNR a reluat alimentarea cu lichiditate a pieţei prin operaţiuni repo săptămânale.

Costul lichidităţii pe piaţa monetară crescuse puternic în luna august în condiţiile în care banca centrală limitase drastic sumele acordate băncilor în cadrul operaţiunilor repo săptămânale.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO